PER A AIXÒ ENS PAGUEN

S’ha obert el període de preinscripcions a les escoles i instituts i, com cada any, tenim sarau. Però enguany les protestes s’han centrat en la manca de places de l’institut de Corró d’Avall, el Til·ler.

Per què es genera aquest problema si tenim un institut acabat d’engegar? Doncs bé, hi ha diferents motius, però bàsicament és la manca de planificació. Aquesta qüestió, que sembla endèmica a les Franqueses, ve donada perquè els governs anteriors, i sobretot el senyor Torné, s’han negat a debatre sobre quin poble volem i cap on hem d’anar.

L’IES el Til·ler només pot admetre fins a 4 línies i en aquests moments en té 2 d’actives. Amb únicament l’escola Joan Sanpera ja es cobreixen les places, i amb la resta d’alumnes d’altres escoles -també veïns de Corró d’Avall-, ja caldria una tercera línia. L’IES Lauro pot encabir tots els alumnes que sobrepassen les dues línies del Til·ler, però com s’entén que s’hagin de fer desplaçaments innecessaris tenint un institut nou de trinca?

Tot això passa perquè a les Franqueses tenim zona única; això vol dir que els CEIPs no tenen assignat un institut en concret. Per tant, tots els alumnes de les Franqueses poden anar a qualsevol dels dos instituts, així ens podrem trobar veïns de Bellavista anant al Til·ler i veïns de Corró d’Avall o Llerona, al Lauro.

Nosaltres entenem que per damunt de la cohesió hi ha d’haver la proximitat al centre escolar. No té sentit desplaçar alumnes d’una banda a l’altra del municipi, i més quan a les Franqueses el transport escolar està en precari.

A més l’any 2016, amb els equipaments actuals, no hi haurà prou places de secundària per a tots els alumnes que surtin de les escoles franquesines. Per això, exigim a tots els representats municipals, que malgrat la situació política en la que estem, siguem capaços de debatre quin municipi volem, si més no, a nivell educatiu; incloent en aquesta taula a tots els sectors implicats (professors, AMPAs, urbanistes, etc.), i així pactar el mapa escolar fins l’any 2025.

Per això ens paguen tots els ciutadans, perquè debatem i arribem a acords.

Salut i ecologia,

Ferran Gontán

Regidor d’Els Verds

ferrangontan@elsverds.org