Nens de la revolució, de Dinaw Mengestu


L’altre dia, mentre a fora feia un fred d’hivern fantàstic, al balancí de casa m’acompanyava aquesta gran novel·la de debut de Dinaw Mengestu, Nens de la revolució. Va ser començar-la i acabar-la, rellegir-la i ara intentar encomanar-vos les ganes de llegir-la.

Sepha Stephanos és un immigrant etíop instal·lat a Washington, DC. En Sepha abandona Etiòpia després de presenciar el brutal assassinat del seu pare, arriba als EUA i s’instal·la a casa del seu oncle en un barri als suburbis de Washington amb una gran presència d’etíops. Manté l’esperança de tornar al seu país, però ben aviat descobreix que no hi tornarà mai i aquest viure entre dos mons el porta a la recerca de saber qui és. La buidor i la solitud són companys de viatge d’en Sepha.


En Sepha regenta una botiga petita de comestibles en un barri decadent. A la botiga sol trobar-se amb els seus amics de l’ànima, en Joseph, congolès, i en Kenneth, kenyà, per arreglar el món, fer uns beures i jugar al joc dels dictadors de l’Àfrica. Mantenen unes converses molt bones i iròniques i també es permeten el luxe de somiar. Són aquí, però enyoren l’allà o el que hi van deixar.

“No te’n vols tornar, però. T’estimes més trobar-la a faltar còmodament des d’aquí que odiar-la des d’allà.”

La vida de Sepha sembla canviar quan al barri s’hi instal·la la Judith i la seva filla, Naomi. Això és el preludi que una classe benestant redescobreix el barri i comença a transformar-lo amb els conseqüents canvis, apujada de preus, desnonaments… Per uns es tracta de la millora del barri i pels altres, l’expulsió d’un barri que és la seva vida. Per primer cop, en Sepha se sent diferent i se sent alguna cosa, la Judith, però sobretot la Naomi li obra una porta que el veïnat i els actes racistes li tanquen.


Llibre que commou per la senzillesa com està escrit, perquè ens fa evident la solitud de la gent que ho deixa tot per començar de nou. I perquè les constants referències a Etiòpia i la seva gent em porten a recomanar-vos la lectura de dos llibres més
El emperador del mestre Kapuscinski i Pallassos i monstres de l’Albert Sánchez Piñol .

Publicat per Angle Editorial.

Fe Fernández Villaret

L’Espolsada Llibres

www.lespolsada.cat