El curs escolar d’estrena a Corró d’Avall

La inauguració de l’institut de Corró d’Avall i de les noves instal·lacions de l’escola Camins protagonitzen el nou curs escolar

Corró d’Avall compta, des de fa poques setmanes, amb dos nous equipaments educatius. D’una banda l’IES El Til·ler, que respon a la demanda històrica de molts veïns de Corró de disposar d’un institut en aquest nucli. De l’altra, el CEIP Camins que, malgrat que ja feia tres anys que es trobava en funcionament, ara ha estrenat les seves instal·lacions definitives.

Però l’inici de curs no ha estat fàcil per a cap dels dos centres. Les obres s’han allargat fins al darrer dia i en alguns casos encara queda part de les instal·lacions per finalitzar. Són dos nous projectes educatius que tot just estan fent els seus primers passos. Garbuix ha entrevistat els directors dels dos centres per saber com han afrontat aquestes primeres setmanes de curs.

Foto 1

La Núria Marín i l’Eduard Navarro mostren un entusiasme encomanadís quan parlen de la seva feina. Ells són els directors del CEIP Camins i de l’IES El Til·ler, els dos centres escolars que tot just acaben d’estrenar les seves instal·lacions a Corró d’Avall. Han passat l’estiu contemplant com evolucionaven unes obres que, en tots dos casos, han acabat just a temps. Ara, des de les noves aules ens expliquen com aborden el nou curs escolar i, sobretot, quina és la línia educativa que volen desenvolupar en aquests centres.

El CEIP Camins, per fi una casa definitiva!

La Núria Marín és la directora del CEIP Camins. Aquest centre ja fa més de tres anys que es va crear, però tot just ara estrenen les que seran les seves instal·lacions definitives, situades al costat del cementiri de Corró d’Avall. I és que durant dos anys, l’escola Camins, o com se l’anomenava originàriament el CEIP les Franqueses, va estar situada a l’interior de l’Escola Guerau de Liost, aprofitant que aquest centre encara comptava amb diverses aules buides. L’any passat, però, l’escola ja es va traslladar a uns mòduls prefabricats i enguany estrena l’edifici que els acollirà definitivament.

De fet, les obres encara no s’han acabat. El dia 14 de setembre, just a temps per a l’inici del curs, es va lliurar la primera fase de l’edifici que inclou les aules d’educació infantil (P3, P4 i P5),1r i 2n, juntament amb quatre aules de reforç i petits grups i l’aula de psicomotricitat. No serà, però, fins per Nadal quan es completarà tot l’edifici.

I és que Camins és encara una escola “a mig gas”. De moment només acull els cursos de P3, P4, P5 i primer, però cada any s’anirà ampliant un nou curs. L’escola és de dues línies i està prevista per a un total de 450 alumnes (de P3 fins a sisè).

La nova instal·lació del CEIP Camins va obrir les seves portes el dia 15, i la Núria encara ens ho explica emocionada: “L’equip de mestres vam voler que els nens es fessin seu l’espai des del primer dia i que fossin ells mateixos els que decidissin com volien que fos l’escola. Així doncs, el primer dia tots els grups -excepte els de P3-, van trobar una escola per muntar. Es van trobar les taules, les cadires, les prestatgeries,… en un racó per tal que fossin ells els que decidissin com volien les seves aules.”

Tot plegat, força coherent amb el projecte educatiu del centre: “El projecte del centre posa la mirada cap al nen, respectant-lo i partint d’ell per tot el que es faci des de l’escola. El nen és el protagonista del seu aprenentatge i és ell qui decideix què fem, tot i que òbviament hi ha un criteri al darrera per part de l’adult. Dins del projecte de l’escola hi ha una altra vessant que també creiem molt important: les arts (la música, la dansa, la plàstica,…) i donem oportunitat als nens per servir-se de totes aquestes arts per poder construir tot el seu aprenentatge.”

L’IES El Til·ler, finalment un institut a Corró d’Avall

La història de l’institut El Til·ler és encara més intensa. Durant tot l’estiu els paletes han treballat frenèticament al solar de la cantonada del carrer Joan Maragall amb la carretera de Ribes per poder tenir enllestit el nou edifici. Encara queden alguns detalls per acabar, com la instal·lació del telèfon, però, segons l’Eduard Navarro, director del centre, això no ha impedit que el curs s’iniciés amb normalitat. De fet, diu que “el fet de començar en un edifici com aquest, que està molt ben pensat, facilita molt la feina. Això és com un hotel de cinc estrelles”.

Una altra qüestió que ha fet més senzilla la tasca de l’equip docent en aquests primers dies ha estat el fet que, de moment, a l’institut només s’hi imparteix primer i segon d’ESO. En total, 115 alumnes i 12 professors. Està previst, però, que a poc a poc el nombre d’alumnes vagi augmentant. L’any vinent a l’institut ja s’hi cursarà 3r ESO i el següent tota la secundària. En total està previst que pugui acollir fins a 360 alumnes d’ESO i 140 de batxillerat.

Una qüestió que pot ser polèmica és com es repartiran els alumnes entre els dos instituts del municipi. Enguany totes les famílies han pogut triar el centre que han preferit, perquè la demanda ha quedat repartida. Ara bé, si en el futur hi ha algun curs d’un dels dos centres que queda ple, això pot fer que hi hagi alumnes de Corró d’Avall que s’hagin de desplaçar a Bellavista o a l’inversa.

En tot cas, l’Eduard posa molt d’èmfasi en la col·laboració que s’ha establert des de bon principi entre l’Institut Lauro de Bellavista i el Til·ler de Corró d’Avall: “Amb l’IES Lauro treballem conjuntament i volem mantenir aquest model”, ens diu.

L’IES El Til·ler tot just comença i ha hagut de definir quin serà el seu projecte educatiu, que han volgut basar en quatre grans blocs de treball: el patrimoni, el treball cooperatiu, la solidaritat i el medi ambient. “Volem treballar el patrimoni des de l’institut, fent que els nois i noies estiguin molt a prop de tot el seu entorn més proper. També tenim en el nostre projecte el treball transversal en solidaritat i escola verda. I a nivell pedagògic, hem iniciat un treball cooperatiu que engloba totes les àrees. El mes de gener i juny farem unes jornades de treball a l’aula basades en la solidaritat i el medi ambient.”

Tot plegat una veritable feinada. I en aquestes setmanes, no només ha calgut organitzar les classes; sinó que també s’ha hagut de muntar el servei el menjador, fer les eleccions al Consell Escolar i triar un nom per al centre. En efecte, el nom de l’institut fou triat per referèndum el passat 5 d’octubre entre un total de 8 propostes presentades per diverses persones del municipi. “El Til·ler”, el nom escollit, recorda l’arbre que presidia la plaça on s’ha edificat l’institut.

Foto 2escoles