Es trenca el pacte de govern que va fer possible la moció de censura

El passat 18 de març el grup municipal dels Verds a l’Ajuntament va retirar el suport que donava al govern conformat pel PSC, ERC (grup que en les darreres eleccions es va presentar en coalició amb els Verds) i l’ex-regidor del PP, Josep Badia. Amb aquesta decisió, es constata que l’actual govern no compta amb una majoria estable per tirar endavant els projectes que vulgui endegar. No obstant, el regidor d’Unió Democràtica de Catalunya, Ferran Jiménez, qui fa uns mesos que es va desvincular de la resta del grup municipal de CiU (encapçalat per l’exalcalde Francesc Torné), ha mostrat bona disposició a col·laborar amb el govern i així poder aprovar, per exemple, els pressupostos.

El grup municipal dels Verds va explicar mitjançant un comunicat i una conferència de premsa les raons d’aquesta decisió. Segons el grup ecologista, aquesta es basa en l’incompliment per part de l’equip de govern dels acords que van permetre el canvi d’alcaldia. Entre aquests suposats incompliments, els Verds assenyalen la implantació de la recollida selectiva d’escombraries porta a porta, la realització d’una auditoria econòmica externa als comptes de l’antic govern de CiU o una major participació ciutadana especialment pel que fa a la redacció dels pressupostos municipals. Esgrimeixen a més que “la decisió de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona de posar a exposició pública el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal del 2003 amb un text refós del 2005, incloent la traça del Quart Cinturó i on l’actitud de l’alcalde no impedint que això es produís” ha estat “la gota que ha fet vessar el got”.

Per la seva part, el govern municipal va emetre un comunicat mitjançant el qual agraïa el recolzament dels Verds i els deixava la porta oberta a seguir col·laborant amb la tasca de govern. Alhora, però, l’alcalde Ribalta manifestava haver complert tots els pactes i que seguiria treballant per mantenir la governabilitat.

El grup municipal de CiU, a l’oposició actualment, ha reiterat que quan es va produir la moció de censura, ja van afirmar que el govern actual “comportaria inestabilitat al municipi, ja que era un acord de partits i persones amb un únic objectiu: fer fora de l’alcaldia Francesc Torné”. Des de CiU també s’ha afirmat que “aquest fet posa de manifest la poca consistència del govern municipal, ara en minoria, i destapa les contradiccions internes entre els partits que el formen, que està afectant les Franqueses pel que fa a la prestació de serveis municipals i a l’execució d’obres i equipaments municipals que s’havien iniciat.”