Segueixen els embolics als plens de l’ajuntament

Pobre en decisions però ric en polèmiques. Així és com es podria descriure el ple que va tenir lloc a l’ajuntament el passat 25 de febrer. I és que el pacte al que ha arribat CiU amb les dues exregidores del PSC, Vanessa Garcia i Dolors Isart, fa que pràcticament esdevingui impossible per a l’equip de govern aprovar cap de les mocions que porta al ple. Els vots de CiU sumats als de les regidores sumen majoria absoluta, i aquesta majoria sembla haver decidit oposar-se sistemàticament a les propostes que presenta l’equip de govern i així intentar forçar la dimissió d’Esteve Ribalta (PSC).

Vista aquesta situació, govern i oposició utilitzen els plens per intentar “trepitjar-se l’ull de poll”. Sense anar més lluny, en el darrer ple, l’equip de govern va presentar una moció per instar tots els regidors a actualitzar la seva declaració de patrimoni i a fer-la pública a la pàgina web de l’ajuntament. Tot plegat venia a tomb perquè ja fa alguns mesos el govern municipal va denunciar que l’ex-alcalde Francesc Torné (CiU) tenia un apartament en propietat a l’Ampolla que no hauria declarat en el seu moment. I encara és més complicat perquè sembla que l’apartament podria haver estat construït per l’empresa TEICO, a qui Torné li hauria encarregat diverses tasques mentre estava a l’alcaldia. La moció que presentava ara el govern d’Esteve Ribalta pretenia a totes llums forçar que Torné mostrés la seva disponibilitat a declarar aquesta apartament. Tanmateix, el vot conjunt dels regidors de CiU i de les regidores Garcia i Isart va impedir que la moció tirés endavant.

Per la seva part, CiU va aprofitar per presentar una moció d’urgència per sol·licitar la supressió de la targeta VISA de la qual disposa l’alcalde. En les darreres setmanes, CiU ha denunciat en repetides ocasions el mal ús que Esteve Ribalta hauria fet d’aquesta targeta de crèdit. Segons la formació encapçalada per Francesc Torné, Ribalta hauria pagat factures personals a establiments com Ikea o Caprabo. L’equip de govern no va permetre que la moció fos discutida però, malgrat tot, CiU va tenir l’oportunitat d’afirmar que les despeses que es feien amb aquesta targeta no estaven sotmeses a cap control i que se n’havia “fet un abús”. Ribalta va explicar que si alguna vegada havia pagat alguna factura personal amb aquesta targeta havia estat per un error i que “en quaranta-vuit hores” havia retornat els diners a l’interventor municipal. Aquest va ser un extrem que va negar Vanessa Garcia, que quan encara estava al costat de Ribalta a les files del PSC, havia desenvolupat les funcions de regidora d’Hisenda. Per la seva banda, Ribalta va aprofitar per denunciar les despeses injustificades que, segons el seu parer havia fet Francesc Tornés mentre estava a l’alcaldia. Entre d’altres qüestions va assenyalar que Torné passava factures a l’ajuntament que en realitat es corresponien a despeses de les seves vacances. Entre les despeses que Torné hauria carregat a les arques municipals de manera indeguda hi hauria peatges a Lleó, estades a termes o dinars a restaurants de l’Ametlla del Vallès. Ribalta fins i tot va esmentar un viatge a Sidney i va acusar a Torner “d’escampar porqueria per amagar la seva pròpia”.

Tampoc no fou possible arribar a un acord en relació a l’impost de successions. CiU va presentar una moció per demanar al govern de la Generalitat que l’eliminés completament o al 99 %. La proposta va tirar endavant amb el suport de CiU, del regidor d’Unió Democràtica Ferran Jiménez i de les dues exregidores del PSC. En canvi, el PSC, la regidora no adscrita Teresa Buigues i Ferran Gontan, d’Els Verds, van votar-hi en contra argumentant que la reforma que la Generalitat ha fet d’aquest impost és prou equilibrada i que amb aquesta nova llei únicament hauran de pagar les grans fortunes.

L’única qüestió que va generar consens fou l’oposició als plans de l’ajuntament de la Garriga de permetre la construcció de la planta de biomassa en una ubicació que afecta els veïns de les Franqueses.