Marta Marco Lloveras, des d’Irlanda

“Em vaig prendre la pluja com un repte personal a superar”

La Marta té 26 anys i és veïna de Corró d’Avall. Feia anys que perseguia l’objectiu d’anar a viure a l’estranger i finalment, aquest 2021, l’ha aconseguit. Després de rumiar molt sobre quin seria el millor destí, l’abril passat va arribar a Irlanda. Actualment viu a Cork, treballa en un restaurant i segueix els estudis a distància, alhora que aprofita per millorar el seu nivell d’anglès. Tot just fa set mesos que hi viu, però els paisatges d’Irlanda i la seva cultura l’han captivat. I malgrat que troba a faltar el bon temps de casa nostra, sembla que cada cop tolera millor els dies de pluja del clima atlàntic.

Què et va portar a Irlanda?

Fa anys que tenia ganes de marxar a viure i treballar a l’estranger, però per situacions personals no vaig poder fer-ho fins aquest 2021. Havia considerat diversos països, amb la intenció també de millorar el meu nivell d’anglès. Després de parlar amb amics que havien fet una estada aquí, vaig creure que Irlanda seria un destí que m’aportaria molt, ja no només a nivell lingüístic sinó també per la seva cultura i l’alta probabilitat de trobar feina. A més, em vaig prendre la pluja com un repte personal a superar, ja que no en sóc gaire fan i aquí plou gairebé sempre.

A què et dediques? 

Treballo de kitchen porter (ajudant de cuina) en un poble de Cork i, alhora, estic fent la carrera de Psicologia a distància. 

On vius? 

Visc a Cork, al sud d’Irlanda. Comparteixo casa amb la propietària, irlandesa, i dues noies mexicanes. Cork és una de les ciutats més conegudes del país, acollidora i tranquil·la. Els seus carrers principals tenen encant i sempre hi ha molt ambient. T’hi sents com si visquessis en un poble. El centre de Cork està envoltat pel riu Lee i té diversos punts turístics: castells emblemàtics, esglésies, mercats, museus, parcs, la famosa fàbrica de Heineken o la presó de Cork. 

És molt car viure a Irlanda? 

Bastant, sobretot pel que fa al lloguer de pisos o habitacions. Els preus dels supermercats també són una mica més elevats que a Catalunya. I si vas al restaurant, has de comptar un mínim de 10 euros per plat. També l’alcohol és molt car, i la gent d’aquí beu molt.  Una cervesa en un pub costa un mínim de 5 euros. 

Què és el que més t’agrada d’aquest país?

Els seus paisatges i la multiculturalitat que hi ha. A la feina tinc companys i companyes d’Espanya, Llatinoamèrica, Àfrica i Índia. M’encanta conèixer gent nova i noves cultures, ja que cadascú té la seva manera de fer i de relacionar-se. Tot plegat t’ajuda a trencar estereotips o estigmes socials i a créixer com a persona. 

Us afecta el Brèxit del Regne Unit?

No, que jo sàpiga no. Només Irlanda del Nord forma part del Regne Unit. La resta de territori irlandès no té cap vincle socioeconòmic amb el Brèxit.

Com es viu la pandèmia de la COVID a Irlanda?

Aquí es prenen la pandèmia amb més tranquil·litat. Jo vaig arribar a l’abril i la gent anava sense mascareta pel carrer, quan a Catalunya era obligatòria encara. Per entrar a llocs tancats o fer ús del transport públic és obligatori portar mascareta i, de moment, seguirà així. L’accés a la vacuna ha estat un procés molt senzill tant per a les persones residents com per als estrangers com jo. 

Quin lloc ens recomanes descobrir? 

Us recomano visitar el comtat de Kerry, especialment el Parc Nacional de Killarney, que és preciós! Jo vaig fer-hi una ruta en bicicleta d’aproximadament 60 km i us puc assegurar que està ple de llacs, muntanyes i rius increïbles! També aconsello visitar els típics i famosos Cliffs de Moher, que són impressionants de veure en directe, això sí, eviteu anar-hi en dies de pluja perquè no veureu res!

Quin paper té el pub irlandès dins la cultura del país?

Jo encara no he pogut viure-ho degut a la pandèmia, però m’han dit que la festa que es crea dins els pubs és una experiència única. Tinc ganes de veure-ho en directe!

Quina cervesa ens recomanes? 

La típica irlandesa és la Guinness, provinent de Dublín, però ja que visc a Cork us recomano la típica d’aquí: la Murphy, perfecte pels apassionats de la cervesa amb sabor fort! També us recomano la Beamish, d’estil semblant. 

Ah! I no deixeu de tastar la sidra amb gust de maduixa o el típic xupito d’aquí: Baby Guinness, una mescla de licor de cafè amb Baileys.

Suggereix-nos algun plat o beguda del país.

Aquí el típic plat és l’Irish Breakfast: ous fregits, bacon, salsitxes, mongetes, xampinyons i patates. Però el meu preferit és The soup of the day, sopa de verdures o de sabor picant amb trossos de carn; i és que amb el fred que fa aquí, s’agraeix un plat calent!

Què trobes a faltar de Catalunya?

El menjar, el bon menjar. Trobo a faltar molt l’embotit, els típics pica-pica dels diumenges i el menjar saludable. També trobo a faltar el bon temps, ja que aquí plou més que fa sol, però bé, una s’acaba acostumant al clima.

Valores aquesta experiència positivament?

I tant, l’aconsello a tothom! Malgrat que passes moments de tot tipus degut a què has abandonat la teva zona de confort, també vius en un aprenentatge constant: coneixes gent i diferents cultures, millores el nivell d’anglès… tot plegat, és un procés molt enriquidor.