Quatre joves franquesins i tres maneres defendre’s (Concurs de reporterisme Garbuix)

Com és la vida d’aquests adolescents que practiquen arts marcials?

L’objectiu de les arts marcials és poder defensar-te tu sol seguint unes tècniques que t’ensenya un mestre. A les Franqueses del Vallès són activitats amb una presència important entre els joves, en concret en les disciplines de karate, taekwondo i boxa tailandesa. Aquest reportatge aprofundeix en quatre adolescents de 15-16 anys que les practiquen o han practicat. Expliquen la seva experiència i com compaginen les seves vides amb aquests esports orientals.

“Amb les arts marcials aprens a defensar-te i a controlar-te millor, molt millor”, afirma David Morales, campió de Catalunya cinc vegades consecutives i una vegada subcampió de karate. Actualment participa en el campionat de Catalunya i Espanya anualment però cada 3 anys realitza un campionat d’Espanya però en equips. Tot i que des dels tres anys fa quatre hores a la setmana, la vida d’aquest noi és molt semblant a les dels altres adolescents. També ha fet molts amics i els coneix des de ben petit. Normalment entrena a les vuit del vespre al club de Karate Nokachi i pot fer els deures tranquil·lament. Fins ara ha participat en tretze competicions de Catalunya en solitari i sis d’Espanya per equips.

Pol Castilla va fer Karate des dels cinc fins als dotze anys. El practicava tres hores a la setmana

Sessió de karate al Gimnàs Nokachi, a bellavista (foto cedida per David Morales)

en el mateix club de karate que en David, Nokachi. “He participat en deu competicions i no he guanyat cap premi però m’hi he divertit molt”, diu Pol Castilla. Actualment no el practica però el recomana ja que proporciona experiències úniques i gaudir-les és el que més valora. “No importa si guanyes molts campionats o cap, el que has de tenir en compte és passar-ho bé i aprendre de tu mateix amb els teus amics”, explica.

Per parlar de la boxa tailandesa local no hi ha ningú millor que la noia que ha guanyat 45 interclubs (campionats amistosos), dos campionats d’Espanya i dos de Catalunya, Minerva Martínez. “He après molts valors amb aquest esport i m’ha ajudat defensar-me sola. Des dels onze anys faig aquesta activitat i sempre m’hi he sentit còmoda, sentia que hi encaixava. Des del principi vaig destacar i em vaig motivar per arribar a ser la millor.” Aquesta campiona d’Espanya li dedica cinc hores a la setmana a l’esport, compagina bé els estudis i pot tenir les seves estones lliures per relaxar-se o estar amb amics.

Per últim però no el menys important, hi ha en Lluc Navarro, un amant del taekwondo. “M’encanta el Taekwondo, he fet a molts amics i m’ho passo genial. A més, he après disciplina, constància i humilitat, però sobretot m’ha ajudat a conèixer-me millor.” En Lluc practica taekwondo des dels 7 anys i entrena 3 hores a la setmana. Encara no ha guanyat cap premi però això no preocupa a aquest franquesí, ja que el que de veritat li interessa és passar-ho bé amb els seus amics i gaudir del moment.

Els autors d’aquest reportatge han tingut l’oportunitat de parlar amb l’entrenador i mestre Agustí, que lidera els entrenaments de David Morales. Per ell, el karate és una manera d’estimular l’energia del cos de les persones i ajuda a tenir autocontrol, també dóna una bona disciplina, una vida més saludable i saber-te defensar amb les tècniques apreses.

 

Teo David Oliva Gonzalez, Santos barreo Cortés i Daniel Ayllón Terradas