UN NOU ASCENSOR ARRIBA AL VEÏNAT DE BELLAVISTA (Concurs de reporterisme Garbuix)

El barri de Bellavista, un dels cinc municipis de les Franqueses del Vallès, disposarà d’un nou ascensor per desplaçar-se, amb l’objectiu de connectar una artèria molt important de Bellavista, el passeig d’Andalusia, amb una zona escolar molt transitada, el carrer de Navarra, que ara hi ha un desnivell de 10,5 metres d’alçada amb unes escales vertiginoses.

Vista de l’ascensor, des del Passeig Andalusia.

Els residents de Bellavista estan molt agraïts per la nova ajuda que rebran i esperen poder utilitzar-lo com més aviat millor, una vegada estigui acabat. “Aquest elevador quan estigui llest i a punt serà un ajut molt gran per als habitants, tant persones grans com a persones joves” explica un veí de vuitanta anys. Així mateix un altre usuari diu: “Gràcies a l’ascensor podré anar a buscar els meus néts més fàcilment i sense haver-me de cansar tant”.

Però no tot són comentaris bons o declaracions a favor, ja que hi ha veïns de quaranta que pensen que pot ser una pèrdua de diners i infraestructures: “Si l’ajuntament no el manté i nosaltres en fem un mal ús, haurà sigut en va”, apunta una veïna. “Això simplement l’han construït perquè nosaltres paguem més impostos i així ells guanyar més diners”, declara un altre veí.

Des de l’ajuntament es preveu que tindrà un preu aproximat d’uns 302.000 € i se’n podran beneficiar unes 2.000 persones al mes. Servirà per tenir un accés més directe amb els centres educatius, l’institut INS Lauro i l’escola Joan Camps i Giró, el Centre Cultural de Bellavista, la Biblioteca Municipal i la Zona Esportiva Municipal. D‘altra banda, el manteniment té un preu aproximat d’uns 130.000 € anual amb 2 anys de garantia. Segons el departament d’urbanisme local, al ser un ascensor públic té un cost menor, pel fet que és un servei municipal, a l’abast de qualsevol i no privat. Tot això ho explica un treballador del departament de manteniment. I afegeix: “Tenim molta sort que l’estat ens subvencioni la meitat del pressupost, ja que sense aquesta ajuda se’ns hagués fet molt complicat pel fet que encara que som molts habitants, no haguéssim tingut prou fons per construir-lo i mantenir-lo”.

Molts usuaris es pregunten si l’ascensor ha tingut algun tipus model de referència d’altres municipis, pobles o ciutats, com Granollers, és clar que ha tingut alguna referència, tanmateix, aquest model té unes certes característiques que altres models no tenen, com l’altura 10,5 m, l’amplada 1,10 m, la capacitat de transportació que són aproximadament unes 5 persones, entre altres. Tot i que tenen diferències, tots volen el mateix; permetre als habitants un bon desplaçament, sense accidents ni incidents que siguin greus o lleus. Per això, un usuari diu “Ja era hora que tinguéssim una facilitat a les persones que ho necessitin, no només perquè tinguin una minusvàlua sinó que també a qualsevol persona que el vulgui fer servir”.

Actualment, tothom està impacient per saber quan estarà en disposició d’ús (de moment no hi ha data d’inauguració) i, sobretot, per veure com evoluciona aquest nou servei, que estarà a l’abast de tot aquell que ho necessiti sense haver de pagar, és a dir, totalment gratuït i sense cap mena de restriccions. Però el que sí que se sap, és que si tothom en fa un ús responsable, sense bretolades com grafitis, mal ús o delinqüència serà beneficiós. Com explica un veí: “Crec que tots som prou madurs per a no fer cap malifeta, ja que com que ens estan ajudant hem d’aprofitar-ho i donar les gràcies”.

Héctor Berman i Cristina Marin