“Tenim ganes de donar-nos a conèixer” (Concurs de reporterisme Garbuix)

El Club Twirling les Franqueses és una entitat sense ànim de lucre que va néixer a l’estiu de 2020

El twirling és un esport originari d’Amèrica que combina la dansa i la gimnàstica rítmica amb l’ús d’un bastó. Des de fa quasi un any en tenim a les Franqueses. És un grup amb quatre entrenadores i catorze atletes d’entre cinc i catorze.
Les dues eren atletes en un altre club del Vallès i al ser de les Franqueses sempre els hi havien posat facilitats per entrenar. “Un dia vam decidir deixar de ser atletes, volíem créixer una mica més i volíem fundar el nostre propi club i teníem molt clar que volíem que fos aquí perquè som d’aquí de tota la vida. L’objectiu era créixer en l’àmbit personal, portar aquest esport no només com a entrenadores.” Són paraules d’Aida Gonzalez, fundadora i entrenadora del club, junt amb Judith Berruezo, entrenadora.

A l’hora de crear el club l’ajuntament els ho va posar molt fàcil. L’única dificultat que han trobat ha sigut la pandèmia que estem vivint actualment. Berruezo assenyala “teníem atletes que no eren properes aquí al nostre municipi, llavors sí que ha sigut una dificultat perquè no podien venir a entrenar, tampoc teníem instal·lacions obertes, ens havíem de buscar espais a l’aire lliure per fer els entrenaments.” Fins i tot després, quan va haver-hi més restriccions, es va complicar encara més perquè havien de realitzar els entrenaments en línia.

Entrenaments del Club Twirling les Franqueses a l’Escola Colors.

El twirling és, però, un esport que requereix també la presència de les atletes per poder corregir i per poder fer els muntatges, o sigui que, “en certa manera sí que ha suposat un problema, però hem buscat solucions per poder continuar”, afegeix Berruezo.
A causa també de la Covid-19, l’entrenadora Judith Berruezo apunta que “respecte a les competicions, nosaltres creiem que les nostres noies estan molt preparades, en tenen moltes ganes, perquè fa molt de temps que no viuen com és un campionat, ja fa gairebé més d’un any i mig que no es posen en situació”. “No teníem un objectiu clar fins ara, no teníem una motivació per arribar a una competició i lluitar per classificar-nos i anar a una competició”, ressalta. Les competicions no seran igual que sempre, però “les ganes i la il·lusió la continuen tenint i nosaltres com a entrenadores tenim ganes de donar-nos a conèixer, d’aquest projecte i poder continuar com nosaltres hem fet, arribant a campionats nacionals i internacionals”, assenyala Berruezo.

Als entrenaments del Club Twirling les Franqueses a l’Escola Colors, es percep un molt bon ambient tant per part de les atletes com de les entrenadores, ple de companyonia, il·lusió, implicació, amistat, entusiasme.
Les atletes Paula Abril, de 12 anys, i Sara Cano, d’11, declaren que en aquest esport, el twirling, es respira un ambient de bona relació entre totes, de molt de treball i esforç però de molts ànims entre totes les noies del club. “En aquest esport, tant la part física com l’artística són importants, però per mi la part artística ho és més perquè és el que més es veu i és més divertit a l’hora d’entrenar-la i practicar-la”, assenyala la Paula.

Les dues atletes coincideixen tant en el que més els agrada del twirling, que és el companyonia, les entrenadores i l’esperit, com en el que menys, que és entrenar tantes hores i no tenir gaire recompensa als campionats.

Tant la Paula com la Sara van decidir practicar twiling perquè buscaven un tipus de gimnàstica que s’assemblés bastant a l’artística i el que els agrada molt és que no és tant competitiu, o sigui, és estricte però no és molt exigent, és a dir, “tu ho fas tan bé com pots i ningú et dirà que ho has fet fatal”, expliquen.

Ruth Gasco Piñeyro, Nerea López Hidalgo i Judit Martínez Vallejo