L’Associació Mirall, un fenòmen en auge en època de pandèmia (Concurs de reporterisme Garbuix)

La necessitat d’una entitat feminista a les Franqueses.

L’associació tracta sobre, el feminisme d’acció social que és el que defineix l’Associació Mirall, organització sense ànim de lucre (situat a les Franqueses). Això vol dir, segons la Laura Martínez, la presidenta, que “els seus anhels i els treballs giren entorn a realitzar accions que facin que la vida de tothom tant homes com dones, transcorrin per camins de convivència cívica i respectuosa”, on prevalgui per sobre qualsevol acció el diàleg i l’enteniment.

Segons Martínez l’objectiu de l’AM és contribuir en la formació social , en l’acció de les violències masclistes que es basa en l’educació, que és la llavor per transformar aquesta societat, amb la cooperació.

Les Franqueses manifestació 8M 2019 (foto cedida de Laura Martinez)

El funcionament de l’AM es basa en la cooperació de persones via xarxes socials, entitats i col·lectius, amb l’atenció directa de quan hi ha una persona que sent que és víctima de la violència masclista es posa en contacte amb l’entitat, poden col·laborar i atendre-la directament. Finalment, mitjançant l’activisme social feminista, a base de reivindicacions i actes per visibilitzar-ho i que el veïnat vegi que poden promoure aquest moviment, aquesta transformació social a través d’aquestes activitats.

Actualment hi ha una junta, que està composta per la presidenta, que és la Laura Martínez, després hi ha la secretària, que és la Candy Pérez i també la tresorera, que és la Mireia Rodríguez i aquestes són les principals integrants. Després hi ha un grup de col·laboradors i col·laboradores molt important, que fan que Mirall creixi, i aporti el seu granet de sorra violeta a totes les activitats que realitzen al municipi.
Com a junta oficial són 3 i  tenen unes 40 o 50 sòcies, però com a col·laboradores, la presidenta de la cooperació no ho va poder dir perquè és un número indefinit. Aquest fet els fa molt feliços, ja que cadascuna de les persones que col·laboren amb elles són diferents i úniques i això és el que li dona vida a l’associació. Hi ha moltíssima diversitat, cultural i d’edats, és a dir, intergeneracional, hi va des de gent jove fins a gent que entra en la tercera edat. Però totes es reuneixen pel mateix fet.

L’associació va ser fundada perquè havien escoltat les sentències de la Malala on es va revictimitzar a la víctima, els va remoure emocionalment. Llavors van buscar si de casualitat, arreu de les Franqueses hi existia alguna agrupació feminista on poder aportar el seu granet, i van constatar que no hi havia cap, ni a tan sols a Granollers, totes eren a Barcelona. Per a elles no era còmode a l’hora de desplaçar-se, haver d’agafar el tren, anar allà, hores i hores de transport, llavors van decidir fundar Mirall.

La seva informació és difosa a través de xerrades per conscienciar i sensibilitzar als joves. S’organitzen als centres municipals de joves, a les escoles i instituts. Per exemple, a l’institut Lauro on han anat a fer xerrades sobre el masclisme, sobre el 8M…

També fan accions més reivindicatives que realitzen al carrer, les quals són més potents, tot i que amb la pandèmia han hagut d’adaptar-se a les mesures de seguretat i estan començant a fer moltes de les accions via xarxes socials.
A part d’altres activitats, per exemple, amb l’Ajuntament també intenten influir a través de demandes, ja que pensen que és interessant i enriquidor que sigui real i efectiu al poble.

Natalia i Rocio