Juan Antonio Corchado, del PSC, nou alcalde de les Franqueses 

Un pacte entre els socialistes, ERC-Imagina i Sumem aparta Francesc Colomé de l’alcaldia. 

Tot i que les eleccions municipals del passat 29 de maig van donar la victòria a Junts per Catalunya, la formació liderada per Francesc Colomé es va quedar lluny de la majoria absoluta. Hi havia diferents coalicions possibles, però finalment es va segellar un acord entre el PSC, ERC-Imagina i Sumem que ha permès al socialista José Antonio Corchado accedir a l’alcaldia. S’acaba així una etapa de 12 anys de govern liderada per Colomé que ara passa a l’oposició. I alhora s’obren les incògnites sobre l’estabilitat i la unitat d’aquest govern a llarg termini. Un govern que es defineix com a progressista i que aposta pel treball transversal en totes les àrees.  

 

La nit del passat 29 de maig, gairebé totes les formacions polítiques del municipi tenien motius per estar contentes. Totes, excepte el PP, Ciutadans i Vox que es van quedar fora del consistori tot i sumar conjuntament prop del 10 % dels vots. Però en la resta de partits, en canvi, hi havia en major o menor mesura motius per a l’alegria.  

Junts per Catalunya havia tornat a guanyar les eleccions amb 8 dels 21 regidors. Francesc Colomé, alcalde durant els darrers 12 anys, havia aconseguit una vegada més desenganyar aquells que pronosticaven la seva derrota. El PSC també havia millorat resultats. Havia obtingut 7 regidors i se li obria la possibilitat d’accedir a l’alcaldia si era capaç de vestir un pacte que a priori es preveia complex. ERC-Imagina havia retrocedit en percentatge de vot, però havia mantingut els seus tres regidors. I el que és més important, eren decisius per a la configuració de qualsevol govern alternatiu. Sumem per les Franqueses, liderada per Dolors Amaro, havia estat la gran sorpresa de la nit en obtenir 2 regidors. I la CUP, que mantenia la seva única regidora, havia avançat posicions i s’havia quedat a les portes de la segona. 

Alhora, però, eren uns resultats prou incerts que exigien que els partits negociessin i arribessin a acords. Totes les formacions s’havien quedat lluny de la majoria absoluta, que enguany per primera vegada es situava en 11 regidors. Calia iniciar unes negociacions que no es preveien fàcils. Al llarg dels darrers anys, els enfrontaments entre els partits han arribat a quotes d’alta intensitat, en ocasions amb clares implicacions de tipus personal. Uns enfrontaments, per exemple, que feien molt improbable que es repetís el pacte Junts-PSC que havia governat el municipi durant bona part de l’última legislatura. 

Uns resultats plurals  

Però anem a pams. Els resultats de les eleccions van demostrar una vegada més que les Franqueses és una realitat plural. En alguns casos, gairebé una suma de realitats contraposades. Cal assenyalar, d’entrada la caiguda de la participació en 9 punts respecte a les darreres eleccions municipals, del 59,73% a poc més del 50%. Una participació que mentre a Bellavista tot just superava el 44% a Corró d’Amunt es situava per sobre del 66% i a Marata-Milpins arribava prop del 70%. 

Aquesta disparitat també es va veure reflectida en el suport als diferents partits. I és que mentre Junts per les Franqueses va guanyar clarament les eleccions a Corró d’Avall, Corró d’Amunt, Llerona i Marata-Milpins, el PSC s’endugué la victòria a Bellavista amb més del doble de vots que Junts. Les mateixes irregularitats es van donar amb la resta de partits. ERC-Imagina punxà clarament a Bellavista, on només va obtenir el 6,4% dels vots. Sumem per les Franqueses fonamentà els seus dos regidors en el 12% dels vots obtinguts a Bellavista;  a la resta del municipi, només va superar el 5% a Corró d’Avall i pels pèls. Mentre que la CUP obtingué uns magnífics resultats a Corró d’Amunt i Marata-Milpins, però en canvi tots just va superar el 3% de sufragis a Bellavista. Si a l’hora de repartir els regidors es tinguessin en compte aquestes disparitats territorials, és evident que els resultats podrien ser força diferents.


 

 

 

 

 

 

ERC opta pel PSC 

Descartat l’acord entre Junts i el PSC, ERC-Imagina tenia la clau del futur govern de les Franqueses. Qualsevol de les alternatives requeria la seva participació per sumar majoria absoluta. I malgrat que durant setmanes els republicans van manifestar que consideraven totes les opcions, sembla que ben aviat van optar per aliar-se amb els socialistes i amb Sumem per les Franqueses. En total, una coalició que agrupa 12 regidors, un per sobre de la majoria absoluta. 

No era fàcil per als republicans justificar la seva elecció. Especialment després que les direccions nacionals de Junts i d’ERC manifestessin que prioritzaven els pactes en clau independentista. Durant el ple d’investidura, Imma Ortega, la líder republicana, va justificar la seva elecció perquè l’assemblea de la formació creia “necessària la transformació de les Franqueses a partir de polítiques socials, econòmiques, ambientals, urbanístiques i feministes”, alhora que afirmava que fos qui fos l’alcalde el consistori continuaria tenint una majoria de regidors independentistes.  

La lectura del pacte per part de Junts va ser, però, ben diferent. Colomé, que hauria arribat a oferir a Ortega compartir l’alcaldia, va qualificar l’entesa com un “pacte de la fam” i “pacte de perdedors” del qual “en sortien perjudicats els ciutadans”. Alhora va recordar que fa quatre anys, membres d’ERC l’havien titllat de “botifler i traïdor” quan va accedir a l’alcaldia mitjançant un pacte amb el PSC.  

Feta la votació i amb Corchado ja com alcalde, el líder socialista va assenyalar que es proposava governar les Franqueses amb “diàleg i amb voluntat de consens” i des “de l’esquerra”. Corchado es va comprometre a impulsar “una gran transformació urbana basada en el desenvolupament sostenible, econòmic, ambiental i social”. I és que els socis de govern han pactat un programa basat en 9 eixos i 86 punts.  

Poc dies després del ple d’investidura es feu públic el nou cartipàs municipal. Aquest inclou 26 regidories. A destacar que el PSC conserva, entre d’altres, les competències en esports i cultura. ERC es queda amb urbanisme, mentre que Sumem gestionarà l’àmbit de gent gran. 

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *