Eva Navarrete (Sal-CUP): “Es pot governar d’una altra manera!”

Eva Navarrete és la candidata a l’alcaldia de la coalició SAL-CUP. Té 51 anys, resideix a Marata i ha completat estudis de Traducció i Interpretació. Actualment treballa com a autònoma en l’àmbit de la creació de continguts web. Ha estat vinculada a múltiples entitats: culturals, en defensa de drets, cooperatives… A destacar que fou la representant de les entitats al PMCEIJ en el període 2019-2021. Ha estat regidora de SAL-CUP per primera vegada en els darrers mesos d’aquesta legislatura.

Per què es presenta?

Ens presentem. Ens tornem a presentar. Per capgirar aquest model de fer política, desarrelat, professionalitzat, poc democràtic. Es pot governar d’una altra manera i és urgent fer-ho.

Defineixi’s ideològicament.

Participació, feminisme, sostenibilitat, transparència i república: els nostres cinc principis.

Valori la darrera legislatura.

Amb una sola regidora, Sal-CUP hem fet seguiment de l’acció municipal, exigit el compliment de reglaments, lleis, acords i contractes, i quan ha calgut hem presentat denúncies davant autoritats superiors; hem aportat propostes per protegir el sòl agrícola, crear una xarxa urbana de carrils bici, dotar de recursos l’àrea de Feminisme, salvaguardar la nau de can Giralt, combatre la segregació escolar, impulsar comunitats energètiques o prevenir problemes de convivència. També hem ofert suport i acompanyament a entitats i particulars en la defensa dels seus drets.

Quins són els principals problemes del municipi?

No s’ha fet una reflexió compartida sobre el futur del municipi i de cadascun dels cinc pobles. Sal-CUP apostem per definir aquest model de forma consensuada i corresponsable. Un model que ha de ser sostenible, fonamentat en la sobirania, que asseguri els drets essencials de tota persona i amb una gestió transparent i radicalment democràtica.

Destaqui tres mesures del seu programa electoral.

L’impuls de l’autoconsum i la creació de comunitats energètiques, la promoció d’una mobilitat sostenible amb espais urbans vius per a les persones i no per als vehicles, i la reactivació de la vida comunitària.

Breument, què necessita cadascun dels pobles de les Franqueses?

És cada poble qui ha de dir què necessita. Tots hem de poder viure bé, sense que ningú decideixi per nosaltres.

Com s’ha de preparar el municipi pel canvi climàtic?

Totes les nostres propostes tenen aquesta prioritat; propostes que recullen les recomanacions dels experts: estalvi energètic i d’aigua, compartir recursos, mobilitat sostenible, prou superfície asfaltada, sòl agrícola blindat, gestió sostenible de boscos i entorn natural, acompanyar la pagesia a adaptar-se al nou clima, economia social, solidària i de proximitat, drets bàsics per a tothom, comunitats cohesionades i resilients. En definitiva, posar el bé comú davant dels interessos particulars i decréixer perquè puguem continuar vivint i amb una millor qualitat de vida.

Catalunya ha de ser…

Sobirana.

Quin pressupost té per aquesta campanya?

Mínim. La campanya es fa en el dia a dia, al llarg de l’any, implicats en les comunitats.


La candidata en petits detalls

De petita, volia ser amb la meva cosina volíem viure soles i tenir cavalls.

La política m’interessa des que tinc consciència col·lectiva.

Dedico el temps lliure a llegir per aprendre.

Del municipi admiro a algunes dones grans de pagès.

L’últim llibre que he llegit és… sempre en tinc més d’un a mig llegir. Avui: Colapso, de Carlos Taibo, Vigilància permanent, d’Edward Snowden, un recull d’articles d’en Ramon Barnils, Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou, i Mafalda presidenta.

La meva sèrie preferida és… no en miro.

El meu racó preferit del municipi és punts de Marata i Corró d’Amunt mirant al Montseny.

Estic enganxada als meus principis.

Em penedeixo de…  en cada moment he pres la decisió que volia i podia, encertada o no.

L’última foto que he fet amb el mòbil és d’un abocament de deixalles.

El dia després de les eleccions piularé: Gràcies per la confiança.