Dolors Amaro (Sumem per les Franqueses): “Soc d’esquerres i no m’agrada la monarquia.”

Dolors Amaro és la candidata a l’alcaldia de Sumem per les Franqueses. Té 63 anys, ha cursat estudis fins a primer de dret i actualment treballa com a administrativa. Té una llarga trajectòria de vinculació política. L’any 2015 es va presentar a les eleccions municipals amb Esquerra Verda, partit derivat d’ICV, i el 2019 ho va fer amb Imagina Esquerra en Comú. En l’última etapa d’aquesta legislatura ha estat regidora no adscrita de l’oposició. En l’àmbit associatiu, entre d’altres, ha estat una de les impulsores de la Plataforma d’Afectats per les Multes dels semàfors.

Per què es presenta?

Per millorar la vida de les persones amb la bona gestió dels seus impostos.

Defineixi’s ideològicament.

Soc una persona d’esquerres a la que no li agrada el sistema monàrquic.

Valori la darrera legislatura.

Ha estat una legislatura diferent pel tema de la pandèmia. Tenim un forat gros a la caixa de l’ajuntament i per això s’ha fet menys i van a cop de subvenció. Ha sigut la legislatura de les fotos i el màrqueting sense fer polítiques reals per millorar la vida de la gent.

Quins són els principals problemes del municipi?

La seguretat, la neteja, la contaminació, la falta d’habitatge, la manca de feina, el creixement del poble sense un model definit, la bretxa informàtica que fa que moltes persones tinguin problemes amb la burocràcia administrativa…

Destaqui tres mesures del seu programa electoral.

Promoció de la participació ciutadana en la presa de decisions a l’ajuntament, augment de l’atenció donada pels serveis socials als diferents col·lectius del nostre poble i policia de proximitat.

Breument, què necessita cadascun dels pobles de les Franqueses?

Corró d’Amunt i Llerona, sobretot la pagesia, cooperatives de sobirania alimentària i una bona connexió a internet; Marata, que els deixin tranquils amb el tema de l’ampliació de la carretera. Corró d’Avall, millorar i ampliar els serveis de Can Prat amb serveis de pediatria i psicologia; i Bellavista, més seguretat, neteja i una atenció integral dels serveis socials.

Com s’ha de preparar el municipi pel canvi climàtic?

Hem d’anar pensant en la manera d’estalviar tanta aigua com puguem; posar mesures d’estalvi energètic, promoure les energies alternatives, augmentar les superfícies arborades -tot procurant que l’arbrat del municipi i les zones verdes es faci amb espècies pròpies del clima mediterrani, que no requereixen tanta aigua com les procedents d’altres llocs-, vetllar per evitar la introducció d’espècies foranes que puguin portar malalties per a les persones, els animals o les plantes pròpies del nostre territori…

Catalunya ha de ser…

Les actuals comunitats autònomes han d’evolucionar cap a una mena d’estat federal que les comprengui i respecti la seva autonomia dins d’una república en la que cada estat ha de tenir uns deures i unes obligacions pactades amb els altres estats.

Quin pressupost té per aquesta campanya?

4.500 euros.


La candidata en petits detalls

De petita, volia ser reportera, corresponsal a l’estranger.

La política m’interessa des dels 25 anys.

Dedico el temps lliure a xerrar amb els meus veïns sobre problemes del poble, d’actualitat i de la vida en general.

Del municipi admiro al Pepe, el nostre capellà.

L’últim llibre que he llegit és Ya está el listo que todo lo sabe, de l’Alfred López

 La meva sèrie preferida és Borgen

 El meu racó preferit del municipi és el Mirador de Bellavista.

Estic enganxada a menjar pipes, últimament, per no tornar a fumar.

Em penedeixo de no haver acabat els estudis de dret.

L’última foto que he fet amb el mòbil és d’uns amics celebrant l’aniversari d’un d’ells en un restaurant de Corró d’Amunt.

El dia després de les eleccions piularé: Mai dubtis que un petit grup de persones compromeses pot canviar el món.