L’ART: MASSA INFRAVALORAT? (1r. Premi del Concurs de reporterisme de Garbuix)

Les Franqueses del Vallès, un municipi amb poca presència artística

“L’art t’ajuda a obrir la ment i a pensar que tot és possible”, afirma Paula, una alumna de tretze anys que en fa dos que assisteix al Taap (Taller d’Arquitectura i Arts Plàstiques). “L’art és necessari per veure la naturalesa i expressar els sentiments de manera diferent”, explica Alícia, una de nou. Aquest és l’únic lloc del municipi on es poden fer classes d’arts plàstiques i artístiques, com cursos de dibuix tècnic o artístic, fotografia i gravat per joves i adults. Actualment el taller amb més èxit és el dels còmics manga, sobretot entre els nens/es de 5è i 6è de primària i de l’ESO.

El Taap va ser fundat el setembre del 2014 i l’actual pandèmia no permet la presència de més de dos professors/es i de més de sis alumnes per aula (abans els grups eren de deu o dotze), però, tot i això, les classes segueixen en funcionament perquè, com indica Imma Ortega, la fundadora i creadora de l’escola: “No pot ser que a les Franqueses no hi hagi res vinculat amb l’art”.

“Considero que totes les arts són importants, ja que n’hi ha una que se li dona bé a cadascú i és bo saber que tots servim per fer alguna activitat artística. A més, l’art aporta cultura d’altres països”, argumenta Júlia Molinero, una alumna de catorze anys que en fa set que forma part del Taap. I destaca que l’art és una disciplina important per poder expressar-se, treure el millor d’un mateix i per conèixer gent amb els mateixos gustos, fent possible sentir-se inclòs dins la societat.

El Taap és conegut a diferents llocs del voltant, i fins i tot, rep alumnes d’altres municipis o de ciutats properes, com una alumna de Cardedeu. I també és conegut entre alguns artistes, com ara Miguel Ángel Sepúlveda, dibuixant dels còmics Marvel i que va impartir una sessió als estudiants del Taap.


Però, tot i el reduït nombre d’espais destinats a l’àmbit artístic a les Franqueses sí que n’existeixen alguns, com una artista, Elisa Martínez, de Corró d’Amunt, que fa classes particulars. A més hi ha Can Font, que organitza exposicions sovint.
I també podem trobar la galeria Artemisia, Art & Tendències, oberta el 2012 per Cristina Requena, i que explica que “és una bona oportunitat d’aportar un granet de sorra a l’hora de donar a conèixer l’art a, no només la gent de Les Franques, sinó també a la de tota la comarca i a les veïnes”. És un local que permet a artistes tant nacionals com internacionals que es dediquen a diferents disciplines artístiques com ara l’escultura, la fotografia i a la pintura exposar les seves obres i treballs. Alguns exemples d’artistes catalans i espanyols coneguts que han passat per Artemisia són Antoni Tàpies, Pilar Perdices, Teresa Gancedo, Ramon Bufí, Ángela Álvarez, Adelaida Murillo i Manel Font. Requena també diu que aquesta galeria rep públics molt variats. “Els indrets d’on procedeix el seu públic més directe són de Cardedeu, Sabadell, Terrassa, la Garriga i Baix Montseny”, detalla.

A més a més, Ortega i Requena coincideixen en el fet que l’ajuntament no els patrocina ni els ofereix ajudes de cap tipus. En contrapartida, Requena explica que “sempre que he demanat de sortir en revistes publicades per l’Ajuntament m’han deixat publicar la informació de la nostra galeria”.

L’escola d’art Taap i la galeria Artemisia, Art & Tendències són dues iniciatives que busquen la promoció de l’art i la cultura a les Franqueses, ja que actualment està infravalorat. Hi ha pocs espais destinats aquest àmbit, però si tothom s’hi comença a interessar, podrien aparèixer cada vegada més espais on gaudir i practicar l’art.

Georgina Andreu i Isona Montes (text i foto)