El perill dels carrers a les Franqueses (Concurs de reporterisme Garbuix)

“EN EL QUE PORTEM D’ANY HEM POSAT 18 DENÚNCIES” -Els patinets elèctrics cada cop cometen més infraccions-.

“Aquest any ja portem 18 denúncies”, diu Xavier López, policia de les Franqueses del Vallès. L’any passat en van posar un total de 8, per tant durant aquest any hi ha una diferència de 10 denúncies (d’un any i l’altre llavors portem 18 multes) on totes són a majors de 16 anys “que se suposa que ja són prou grans i coneixedors de la normativa”, explica López. Normalment la gent assumeix la culpa ja que si presenta una reclamació, pot perdre el dret al descompte del 50% de l’import de la sanció. Les denúncies són posades ja que les persones fan infraccions com: anar dos en un monopatí, passar un semàfor en vermell, circular en direcció prohibida i circular per la vorera “pensa que aquesta darrera infracció es va començar a sancionar des del passat mes de gener, amb l’entrada en vigor de la darrera reforma del Reglament General de Circulació”.

Segons la policia els punts negres per on passen els accidents son: La carretera de Ribes, la Plaça de l’Espolsada, el Pg. Andalusia i la Plaça Major de Bellavista. “Una senyora va creuar el semàfor de vianants en vermell i jo anava pel carril bici i per no atropellar-la vaig frenar de cop i vaig caure amb el cap a terra.”diu Beatriz Sánchez, que va tenir un accident amb el patinet elèctric i aquest accident li ha provocat pèrdua de l’olfacte, el gust, contractura al cap, i ara ha de portar ulleres perquè si no es mareja. Per això és molt important portar el casc ja que un accident pot perjudicar molt en la vida quotidiana. Com diu Beatriz “ja no puc fer coses que abans si, fa 2 anys que estic de baixa per culpa de l’accident i no sé si podré tornar a fer la meva feina en l’oficina.”

Malgrat el que li va passar, Beatriz opina que “és una mesura de transport que va molt bé, sempre quan la gent vigili, tingui precaució tant el que va en patinet com la que va caminant i que els vianants respectin les normes i el carril de bicicleta”. Adrià Castilla, és un adolescent que va en patinet, i opina que “és molt còmode sobretot per desplaçar-se ràpid als llocs i per quedar amb els amics, però a vegades és perillós perquè un cop un cotxe que no va mirar al travessar la carretera quasi m’atropella”.

Avui dia, hi ha molts vehicles de mobilitat personal (VMP) n’hi ha de 3 tipus: Tipus A: on s’inclouen rodes, plataformes i patinets elèctrics lleugers. Tipus B: on es troben les plataformes i patinets elèctrics més grans. Tipus C: on s’inclouen els cicles de més de dues rodes dividits en tres subcategories: la primera per als destinats a l’ús personal assimilables a bicicletes, la segona reservada als destinats al transport de persones i la tercera, destinats al transport de mercaderies.

Cada vegada hi ha més accidents amb els patinets elèctrics (Tipus A), perquè els usuaris no van amb protecció, van molt ràpid, són més d’una persona en el patinet, no compleixen les normes, etc. I això fa que les persones que van a peu com en patinet, puguin tenir un accident. Tot i que no hi ha cap normativa general que reguli l’ús de VMP a les Franqueses, “s’aplica la llei de Trànsit i Seguretat Vial i el Reglament General de Circulació”,diu la pàgina web de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

Els VMP els poden conduir persones que tenen més de 16 anys, però hi ha nens i nenes que són menors de 16 anys que només poden fer-ne ús en zones tancades al trànsit i sota control d’un adult, però 2/4 d’ells de les Franqueses no compleixen aquesta norma, diu la pàgina web de l’Ajuntament de les Franqueses.

Les mesures de seguretat són diferents per cada tipus, al Tipus B el casc és obligatori en les plataformes i patinets elèctrics grans, mentre que al Tipus A és recomanable en els més lleugers, però si es tracta de vehicles dels quals se’ls treu un profit econòmic, l’ús de casc és obligatori i els elements reflectors, llums i timbre són imprescindibles en tots els VMP.

Naiara Gea i Pol Castilla