Quina és la renda del barri on vius?

Que les Franqueses és un municipi amb notables desigualtats socials és un fet obvi per a qualsevol persona que observi l’entorn amb una mínima atenció. Ara, però, les dades de l’Institut Nacional d’Estadística ens permeten quantificar aquestes diferències. Unes dades que ens mostren -amb xifres de l’any 2017- que la zona més rica del municipi pràcticament dobla en renda mitjana per persona a aquella més pobra.

Al capdamunt d’aquest rànquing s’hi situa la zona censal conformada per Llerona, Marata, Corró d’Amunt i la urbanització de Milpins. Una àrea d’una enorme extensió territorial que inclou les urbanitzacions més luxoses del municipi. Potser per aquest motiu, la renda en aquesta àrea -és a dir els diners que de mitjana ingressa cada persona- se situa per damunt dels 16.000 €.

Corró d’Avall també mostra notables desigualtats a nivell intern. La zona més propera a l’Ajuntament és la més “rica” del nucli, amb una renda mitjana propera als 14.000 €. El nivell d’ingressos sembla anar-se reduint a mesura que ens anem acostant a Granollers, de manera que els corronencs que viuen més enllà de la carretera de Cànoves amb prou feines superen els 12.500 €.

Però, sens dubte, la zona més empobrida del municipi és el Barri Bellavista. L’àrea que es troba entre el carrer Extremadura i la Ronda Nord és la zona més “acomodada” amb una renda mitja que se situa en 11.375 €. Molt per sota d’aquesta xifra hi ha la resta de Bellavista. La zona del Barri més propera a Granollers té una renda de 9.328, mentre que en el cas d’aquells carrers que conformen la secció censal que se situa al centre del Barri tan sols és de 8.808 €.

Quines són les variables que ens ajuden a entendre aquesta desigualtat? Se’n podrien citar diverses, però sens dubte, una de les principals és la precària situació econòmica en què viu bona part de la població estrangera del municipi. Només amb una dada ens n’adonarem. Entre la població amb nacionalitat espanyola, només el 4,5 % tenen uns ingressos anuals mitjos inferiors a 5.000 €. Entre la població estrangera, aquest percentatge s’incrementa fins al 22,8 %.