Ja tenim ateneu popular al poble i es diu La Tintorera 

Amb permís dels amics de Garbuix, en aquesta edició no explicaré cap història, ni oferiré cap relat, ni mostraré cap dels meus barruts i capgirats pensaments. Vull aprofitar aquesta ocasió per explicar, amb moltíssima il·lusió i satisfacció, que per fi tenim un ateneu popular a les Franqueses. 

 Segons els diccionaris, un ateneu és una associació que organitza activitats diverses amb l’objectiu de difondre cultura. Precisament aquesta paraula, cultura, sembla jaure en l’oblit de bona part de les societats d’avui. La cultura, que té la immensa importància de ser en sí mateixa la corretja de transmissió de valors entre uns éssers humans i altres, ha quedat desdibuixada als nostres pobles i carrers. La cultura viu als racons de les ciutats de manera residual, amagada i maltractada. La majoria de la gent contemporània ja no contempla la cultura com una via de creixement personal ni social, i és per això que han oblidat aquesta paraula del seu llenguatge i del seu univers personal. Parlar de cultura sol ser un tabú en entorns laborals, en dinars familiars i en trobades socials. 

No sóc ingenu; tinc clar que la cultura no tornarà a tenir un lloc destacat a la vida social com ho havia fet en dècades passades. Per això crec que, a manera de petita barricada, a manera de petit front de resistència, tots els pobles haurien de tenir el seu ateneu local, aquell punt de trobada on la molta o poca gent que encara té interès en certs continguts culturals i socials s’hi pugui reunir per compartir-ho. I això és el que hem volgut crear entre un bon grapat de veïnes i veïns dels cinc pobles de les Franqueses. 

Situat en un petit local davant de l’estació de tren de Corró d’Avall, La Tintorera (amb aquest nom l’hem batejat) ha començat a desenvolupar activitats de tot tipus: des de presentacions literàries fins a debats socials, des d’espectacles didàctics fins a actuacions musicals de petit format, des d’exposicions diverses fins a sessions de dj. El virus no ens ha frenat; en el moment d’escriure aquest text, a causa de la pandèmia, només és permesa la reunió d’un màxim de sis persones al local. Per això hem creat el nostre ateneu també en format digital. Tots els actes que realitzem a La Tintorera els podem veure tots des de casa en streaming. 

Molt content que per fi tinguem una entitat d’aquest perfil al poble, només vull afegir que el nostre objectiu és créixer, i créixer molt. Hem arrencat el projecte entre unes 40 persones, però volem arribar a ser-ne més de 200. I tothom hi està convidat. A latintorera.cat hi podeu trobar els vídeos dels actes que anem fent, hi podeu trobar informació sobre l’ateneu i també un apartat on us podeu fer membres de La Tintorera i proposar les activitats que us vingui de gust fer-hi. Entre tots ho tirarem endavant, segur. 

KA