La importància dels fongs i dels bolets al bosc

 

És habitual que, quan passegem pel bosc a la tardor, entre els arbres de fulla caduca de colors groc, taronja i vermell, també ens anem trobant pel camí bolets de tot tipus, colors i mides. Alguns encara enganxats al terra pels seus peus, però d’altres arrencats sense saber molt bé si ha estat un porc senglar qui els ha furgat amb el seu musell o bé ha estat algun boletaire que, sense mala intenció, els ha arrencat per a comprovar si eren comestibles o no.

Els bolets, a part de ser un dels menjar preferits dels porcs senglars i d’altres animals, també són els escombriaires del bosc. La funció dels bolets, entre d’altres, és la de descomposar tota la matèria orgànica que cau al terra.

I com ho fan? Doncs per entendre la funció dels fongs, primer cal conèixer el seu cicle biològic. Els fongs es reprodueixen per espores que són com unes llavors minúscules que es poden observar al microscopi. Aquestes espores es troben sota el barret del bolet i quan plou, un animal toca un bolet, etc… cauen al terra. Un cop sota la terra humida, aquestes espores desenvolupen unes hifes que són com unes arrels molt i molt primes de color blanquinós, que costen molt de veure i que s’estenen per sota terra. D’aquesta xarxa d’hifes se’n diu micel.li. De les hifes en surten els bolets, que són la part reproductora dels fongs ja que contenen les espores. I així torna a començar el cicle.

Cal remarcar que el bolet és la part visible dels fongs i que les hifes que corren per sota terra són com una xarxa que pot arribar fins a 1km del lloc on està dempeus el bolet. Aquestes hifes tenen al seu interior un líquid que podríem assimilar als sucs gàstrics que tenim nosaltres a l’estómac. Per alimentar-se, els fongs treuen aquest líquid que tenen dins les hifes i el dipositen sobre les fulles, branques, etc… que van caient al terra. Aquest líquid descompon la matèria orgànica i quan està ben desfeta, aleshores les hifes ho succionen deixant el terra del bosc ben net. Seria similar al que passa al nostre estómac quan mengem, que els sucs gàstrics desfan el menjar per a digerir-lo millor.

Us imagineu un bosc sense bolets? Doncs no podríem ni entrar-hi perquè la matèria orgànica que va caient al terra s’aniria acumulant, acumulant i acumulant fins que faria una pila tant grossa que taparia els arbres. És per aquest motiu que és molt important no arrencar els bolets del terra.

Així doncs, ja ho sabeu, si no teniu clar quin bolet és, millor deixar-lo al seu lloc perquè faci la seva funció. I si teniu clar quin és (i és comestible, és clar) agafeu-lo, però tallant-ne el peu i mai clavant un ganivet al terra per arrencar-lo, ja que estarem malmetent el micel.li que conté les hifes i que són les que faran créixer els bolets la propera tardor.

Olga Alcaide, biòloga

Foto: Olga Alcaide