PROBIÒTICS I PREBIÒTICS 

Els probiòtics i prebiòtics són aliments funcionals que, a més de proporcionar un valor nutritiu bàsic (energia, greixos, sucres…) com tots els altres aliments, proporcionen un efecte afegit beneficiós per a la salut i redueixen el risc de contraure malalties.  

 Sabem amb certesa que la flora intestinal és la barrera de microorganismes que resideixen a la mucosa de l’intestí (els nostre budells), principalment bacteris i llevats, que afavoreixen la nutrició i reforcen el sistema immune com a primera barrera per a neutralitzar els microorganismes dolents que hi arriben amb els aliments. Com més sana i més abundant és aquesta flora dels budells, més defenses tindrem. 

 Què són els probiòtics i on es troben? 

Són aquells aliments que contenen microorganismes vius que enriqueixen la nostra flora intestinal, i així milloren el nostre estat nutricional i ens protegeixen de les malalties. Els probiòtics augmenten les defenses que tenim en els budells. En són exemples: Lactobacilli, bifidobacterium, saccharomyces… 

 Els probiòtics es troben de manera natural en iogurts, quefir, formatge fresc… i de manera artificial, a la farmàcia.  

 Què són els prebiòtics i on es trobenEls prebiòtics són els aliments no digeribles que tenen la propietat potencial de millorar la salut perquè afavoreixen el creixement selectiu de bacteris intestinals beneficiosos. Es tracta de compostos d’origen vegetal, no digeribles pels sucs gàstrics, i que arriben intactes a l’intestí gruixut, on potencien l’acció dels aliments probiòtics. Podríem dir que els prebiòtics són l’aliment de la flora bona dels budells. 

 Els prebiòtics es troben en aliments naturals com la xicoira, la ceba, l’all, la carxofa, l’espàrrec, l’all, el porro, el tomàquet, el plàtan, els llegums… 

 Pel que fa a l’ús dels probiòtics:

1.- Molts dels probiòtics que es troben a les farmàcies no han passat cap estudi d’eficàcia. 

2.- No existeix cap regulació específica sobre els probiòtics ni a Europa ni als EUA. 

3.- Estudiar l’ADN de la flora intestinal no té cap base científica i és llençar els diners. 

4.- La persona més indicada per orientar sobre si cal prendre probiòtics és, habitualment, l’especialista en medicina familiar, el/la digestòleg/loga o l’infermer/a. 

5.- No s’aconsella prendre probiòtics de manera indiscriminada, doncs el seu estudi encara no està suficientment valorat i contrastat. 

Ramon Velayos 

Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària