Martha y Alan, Emmanuel Guibert

De les coses màgiques de tenir una llibreria és que no deixes de descobrir nous autors, Emmanuel Guibert era un autor a qui no havia donat l’oportunitat tot i haver tingut alguns dels seus llibres.
Martha y Alan és una història d’amistat, d’un primer enamorament innocent narrada per Alan Ingram Cope, protagonista de La guerra de Alan i La infancia de Alan. Guibert es posa a la pell de l’Alan i això li serveix per fer un relat en primera persona des del dia que coneixen Martha a l’escola infantil fins a la tercera edat. L’Alan ajuda la Marta des de ben petit en un joc del que ella queda exclosa, li dona la mà i des d’aleshores es fan inseparables. Som en plena Gran Depressió nord-americana, però la família de la Martha continua fent bons àpats i l’Alan sempre és convidat a seure a taula. L’Alan i la Martha canten junts al cor de l’església presbiteriana, fan petites gires amb la coral, s’enfilen als arbres, van en bici i juguen a la sèquia. La vida, però, els porta per camins diferents. L’Alan perd la mare, canvia de barri i d’escola, i deixen de veure’s durant molts anys. L’Alan s’allista a l’exèrcit i serveix durant la Segona Guerra Mundial. En un dels permisos decideix anar-la a cercar, l’estima i l’enyora,

però la Martha està ingressada per la polio. No serà fins anys més tard que Alan, establert a Europa, decideix buscar-la i escriure-li. La recorda i li manté una estima profunda. 

Martha y Alan és una novel·la gràfica molt ben escrita, dibuixada amb precisió fotogràfica. De fet Guibert se serveix de la fotografia com element documental i realista de l’obra. Els plans profunds i estàtics descriuen molt bé la Gran Depressió, la vida dels anys 30 a Califòrnia, els colors mats i foscos recreen una atmosfera de nostàlgia i certa tristesa. El sentiment de pèrdua es respira en aquesta obra de Guibert que no puc deixar de recomanar i que em farà llegir els altres dos volums de la sèrie.  

Regaleu-vos-el i regaleu-lo, no us decebrà.
Traduït per Julia Osuna Aguilar
Editat per Salamandra graphic

Fe Fernández i Villaret 
L’Espolsada Llibres 
www.lespolsada.cat