L’Oriol, un ocell groc

 

Foto: Oriol descansant en la branca d’un arbre de ribera / Font: www.consorcidelter.cat

      Nom Comú: Oriol

      Nom científic: Oriolus Oriolus

      Ordre: Passeriformes

      Família: Oriòlids

 

 

 

 

Sense cap dubte, l’oriol és dels ocells més espectaculars que ens visiten a l’estiu. Els mascles són de color groc intens amb la cua i les ales de color negre, fet que els dóna un aspecte exòtic, mentre que les femelles són de colors més verdosos. Pel que fa als individus joves, tenen un color verd llimona molt característic. Es tracta d’una espècie migradora, és a dir, que passa l’hivern fora del nostre país, concretament a les selves plujoses del centre i sud d’Àfrica, i arriba a Europa a finals d’abril on normalment s’hi queda fins al setembre.

És un ocell que és més fàcil sentir-lo que veure’l perquè sovint s’amaga entre les fulles dels arbres. Acostuma a fer els nius a les capçades dels arbres, preferentment als boscos de ribera, des d’on se’l sent cantar. És un ocell que viatja durant la nit i durant el dia s’alimenta. Menja insectes, fruita, papallones, erugues, aranyes i li agraden molt les figues i les cireres.

A aquest ocell li agrada molt volar d’arbre en arbre. És per aquest motiu que acostuma a viure en boscos que siguin oberts i també que siguin a prop de pobles, rius i camps de conreus. Per a la construcció del niu, que comencen a fer-lo a finals de maig, els mascles són els que transporten el material mentre les femelles són les que s’encarreguen de l’obra. Són molt bons constructors de nius els quals elaboren d’una forma complexa, amb molta paciència i també amb molta habilitat. Això fa que els nius d’oriol siguin considerats uns dels més elaborats del bosc essent un cistell trenat amb material vegetal que penja d’una branca.

Quan arriba l’època de cria, la femella pon 3 o 4 ous de color blanc, amb taques marró. Són els dos individus adults els que incuben els ous durant un període de dues setmanes. Un cop les cries surten de l’ou, aquestes són capaces de volar al cap de 15 dies i és aleshores quan ja deixen el niu.

Tot i que l’oriol és un ocell espantadís i esquerp, també és un ocell amb molta valentia que s’enfronta agressivament i amb determinació a qualsevol altre ocell, per gros que sigui, que vulgui acostar-se al niu. És per aquest motiu que en alguns llocs de les nostres contrades es pot sentir la frase feta “renega com un oriol”, expressió adreçada a aquelles persones que parlen i reneguen de forma estrident.

 

 

Olga Alcaide (biòloga)