El malson del totxo

A les nostres ciutats i pobles, -i les Franqueses no és pas una excepció-, tornem a veure-hi blocs de pisos en construcció, grues que s’enfilen cap al cel i nous cartells de “en venda”. Sembla que no aprenem; el sistema econòmic torna a repetir els mateixos errors d’abans de la crisi. No tenim ni millor indústria, ni més agricultura, ni més serveis de qualitat, ni millor tecnologia, ni millor formació i, sobretot, no hem avançat en drets laborals. Els salaris baixos condemnen gent amb feina a la pobresa; la precarietat i temporalitat laboral, que afecten desigualment amb més cruesa els joves i les dones, ens aboquen a una inseguretat i incertesa vital terribles. Mentrestant, la crisi d’habitatges ha deixat, i deixa, com a mostra dramàtica, els desnonaments. Els preus desorbitats d’accés a l’habitatge no es limiten a la propietat: el lloguer i el dret a un habitacle digne són avui un luxe; així que la gent es torna a animar a endeutar-se amb crèdits i hipoteques en benefici dels bancs.

A nivell municipal, es repeteixen els errors dels governs anteriors: s’apropen les eleccions locals de 2019 i el pressupost d’enguany ha estat víctima d’un enlluernament del totxo i l’asfalt, amb més de 7 milions d’euros sacrificats (d’un total de 25 milions), destinats a obres per inaugurar el 2019 (el Centre Cultural de Corró d’Avall, el sector N…). Des del grup Imaginem les Franqueses en Comú, volem un futur més favorable per les persones. Tenim un desaprofitat Pla Local d’Habitatge 2011-2016, que havia de servir per millorar l’accés a l’habitatge, i tenim aprovada una ordenança que preveu poder multar els grans propietaris de pisos buits, però l’equip de govern prefereix mirar cap a una altra banda, cap al paisatge de les obres efectistes.

Èlia Montagud i Àlex Vega

Regidors del grup municipal Imaginem Les Franqueses En Comú – Entesa