De drets humans i valors 

Sense pretensió d’exhaustivitat i telegràficament, però com a recordatori necessari en aquests temps convulsos. Tothom té dret a l’educació, la sanitat i a un habitatge digne. Dones i homes hem nascut amb la mateixa dignitat i, per tant, som iguals en drets i deures. Llibertat d’expressió amb respecte a la dignitat i la intimitat. Llibertat d’orientació sexual. Dret a una justícia independent i universal. Acolliment digne als immigrants. Facilitar l’ajut humanitari als qui ho necessiten per la seva situació. Respecte al medi ambient. Vigència dels valors republicans: llibertat, igualtat i fraternitat. Dret a l’autodeterminació dels pobles. Càstig als genocides. Honestedat arreu. 

Aquests i més són drets i valors que haurien de ser obvis i assumits en la pràctica pública i privada, però no és així. Molts d’ells són negats pels règims autoritaris i per l’extrema dreta i, de vegades, per governs que passen per democràtics. Sovint les grans potències mundials són les primeres en violar drets i valors humans. A petita i gran escala veiem aliances contra natura guiades per dos objectius: el poder i el diner. Durant tota la història hi han hagut guerres i injustícies, però ara ens han de preocupar les que tenim. 

 

Josep Maria Boixareu Vilaplana 

Llerona 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *