Sabíeu que cadascú de vosaltres deu 638 €?

Que ningú s’espanti! No és que l’Euríbor hagi tornat a pujar o que el govern hagi establert un nou impost. Però, sí…! Cada ciutadà de les Franqueses (des del més petit fins al més gran) deu 638 €. Aquesta xifra és el resultat de dividir el deute total que a finals de 2022 havia acumulat l’Ajuntament –prop de 13 milions d’euros- pel conjunt de la població del municipi. Si volguéssim eliminar totalment el deute municipal cada franquesí hauria de treure’s de la butxaca aquesta quantitat.

Font: Elaboració pròpia a partir de les dades del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública

Aquesta és una xifra força superior a la majoria de municipis del nostre entorn, que en general han sigut força més prudents a l’hora d’endeutar-se. De les poblacions veïnes, la que més s’hi aproxima és Cardedeu, amb un deute per persona que s’enfila a poc més de 500 €. Granollers i la Garriga tenen unes xifres de deute que gairebé són la meitat que les de les Franqueses. I en l’extrem oposat s’hi troben municipis tan dispars com Canovelles o l’Ametlla del Vallès on el deute per persona no arriba als 150 €.

Font: Ministeri d’Hisenda i Funció Pública

Les Franqueses ha reduït ben poc el seu volum d’endeutament al llarg dels darrers 15 anys.  L’any 2008 la xifra del deute per persona ja es situava en 614 € per persona, fins i tot una mica inferior a l’actual. I d’aleshores ençà hi ha hagut oscil·lacions. L’any 2012, per exemple, en plena crisi financera, la xifra va superar per primera vegada els 800 € per persona, mentre que el 2017 es situà en 436 €. Però en els darrers anys, el municipi sembla haver-se relaxat en la lluita contra el deute de les finances públiques i el cert és que en l’última legislatura aquesta s’ha mantingut estable. Una política que contrasta amb bona part dels municipis catalans on en els darrers anys s’ha fet un esforç per reduir l’impacte del deute.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *