Editorial Garbuix 136

Els impostos impostors 

Sembla una broma de mal gust que en iniciar la legislatura el primer que hagin de fer els regidors és fixar-se el sou. I a més, sovint això coincideix amb el moment de decidir els impostos municipals per mitjà de les ordenances fiscals. Normalment les dues coses -sous i impostos- pugen. Però no sempre. Enguany, per exemple, els sous dels regidors han baixat poc menys del 10%. Un estalvi del voltant dels 20.000 € anuals, que no ens traurà de res, però que compta com a gest.  

Un gest especialment significatiu si tenim en compte que gairebé al mateix moment, el govern ha aprovat un increment dels impostos municipals. Diuen que de mitjana han pujat un 4,5 %, però el cert és que alguns dels principals tributs (com l’IBI, l’IAE o les escombraries) ho han fet un 10 %. Un increment que el govern argumenta pel mal estat de salut de les arques municipals i les factures no pagades en la legislatura anterior. Unes acusacions que han generat força enrenou entre els diferents grups municipals. I és que resulta sorprenent que l’actual govern atribueixi aquest pujada a la mala gestió dels anteriors gestors, tenint en compte que el principal grup que sustenta aquest govern -el PSC- també formava part de l’anterior executiu! 

A ningú se li escapa el mal ambient amb què va acabar la coalició entre el PSC i Junts en el mandat anterior. Una mala maror que sembla haver arribat al terreny personal i que sens dubte continua en l’actualitat. I ara que toca arremangar-se i prendre decisions difícils sembla que uns i altres opten per la solució més fàcil: atribuir la culpa al rival polític. Tot plegat sona més aviat a picabaralla i a ganes de marcar territori; a excuses i a revenges personals.  

Uns quants ajuntaments han fet pujades substancials dels tributs just en començar la legislatura. No serà que els governs prefereixen prendre les decisions impopulars ara amb l’esperança que els veïns ja no les recordaran quan hagin de tornar a votar, d’aquí a quatre anys? No serà que en el darrer any de la legislatura passada les despeses van augmentar sensiblement per causa de la inflació? No serà que ni uns ni altres van gosar prendre les decisions que calia perquè ningú volia assumir el risc electoral? No serà que ara ni uns ni altres es volen menjar el gripau? Si us plau, tracti’ns com a adults. És el mínim que es mereix la ciutadania. 

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *