Quin és el nivell educatiu de les Franqueses? Estem per sobre o per sota de la mitjana? 

Les Franqueses es situa per sota de la mitjana de Catalunya pel que fa al nivell formatiu màxim que han assolit els seus veïns. Així ho assenyalen les dades del darrer cens de població que es va dur a terme l’any 2021. Unes dades que situen el nostre municipi en el lloc 606 d’entre un total de 945 poblacions pel que fa als estudis que han finalitzat els seus habitants. 

Hi ha algunes dades que criden l’atenció. Per exemple, a les Franqueses la majoria de la població major de 15 anys només ha completat la primera etapa de l’educació secundària (33,1%). Una dada que contrasta amb la resta de municipis del nostre entorn, en els quals -llevat de Canovelles- la major part de la població ha completat estudis superiors. Cal tenir en compte, a més, que al nostre municipi el percentatge d’homes que han aconseguit els nivells màxims de formació (25.7%) és sensiblement inferior al de les dones (31,6%). I és que si bé històricament el nivell d’estudis entre les dones acostumava a ser notablement inferior, aquesta és una realitat que està canviant ràpidament arreu. 

D’entre els pobles veïns, aquells que tenen la població amb un major nivell de formació són per aquest ordre, l’Ametlla, Cardedeu i la Garriga. Mentre que en l’altre extrem destaca, tal i com hem dit, Canovelles, on gairebé un de cada quatre ciutadans només ha completat l’educació primària o té estudis inferiors. Unes dades que òbviament estan molt condicionades per l’extracció dels veïns de les diferents poblacions i que, en tot cas, demostren unes enormes diferències socials en àrees geogràfiques molt properes. 

I per si teniu curiositat… Quin és el poble de Catalunya amb millor formació? Difícil que l’encerteu… Es tracta del petit municipi de Renau, al Tarragonès, amb una població de poc més de 150 habitants. El podi el completen Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i Sales de Llierca (la Garrotxa). Matadepera i Sant Just Desvern, dos dels municipis amb major renda del país, també es situen en aquest “top-ten”. 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *