La borratja 


Nom comú: Borratja (cat), borraja (cast) 

Nom científic: Borago officinalis 

Ordre: Boraginals 

Família: Boraginàcia


La borratja és una planta que de ben segur heu vist passejant pels camins de les nostres contrades. La podem trobar sobretot a les vores de camins i carreteres, on acostuma a créixer en colònies. És una planta herbàcia anual de creixement ràpid que fa entre 20 i 60 cm d’alçada. Li agrada molt créixer en terrenys rics en nitrogen.  

El seu tret més característic és el fet que està recoberta de pèls que es veuen de color blanquinós si s’observen a contrallum. De fet, sembla ser que aquests pèls són els que li donen el nom a la planta, ja que el seu nom en llatí (Borago) prové de la paraula borra, que vol dir pelussa de llana rugosa.  

Les seves fulles són ovalades o lanceolades, tenen el marge dentat i també estan recobertes de pèls llargs. Però el que potser crida més l’atenció d’aquesta planta són les seves flors, que són d’un color blau ben llampant. La borratja floreix durant els mesos d’abril a setembre, moment en què podem observar aquestes flors que tenen forma d’estrella. Estan formades per 5 pètals i del seu centre en surt un con format per 5 estams foscos (nom amb què s’anomena l’òrgan reproductor masculí de les flors) i 1 pistil (òrgan reproductor femení de les flors).  

La borratja és una planta molt popular perquè a banda de ser molt vistosa, també és comestible i medicinal. Així doncs, de la borratja se’n mengen les fulles de la base quan encara són tendres, com si fossin verdura. Per altra banda, les fulles es recol·lecten i es deixen assecar per a preparar tisanes que tenen un efecte sudorífic i diürètic quan les prenem. També val a dir que les flors de la borratja són un ingredient habitual que utilitzen els herbolaris quan fan barreges.  

I si teniu amics de les Terres de l’Ebre, del País Valencià o de l’Aragó, segur que us han parlat de les delicioses postres que fan en aquestes terres amb la borratja; són els anomenats “bunyols o crespells de borraina”, que es poden servir amb mel o sucre.  

 

Olga Alcaide – Biòloga 

Foto: Borratja (Borago officinalis

Font: © Hans Hillewaert