Natura de prop: El castanyer bord o castanyer d’índies

Nom comú: Castanyer bord o castanyer d’índies (ca), castaño de Índias (es), Horse-chestnut o Conker tree (ang)

Nom científic: Aesculus hippocastanum

Amb la tardor arriba la castanyada i el temps d’anar a collir castanyes. Els boscos canvien la seva coloració i ens regalen un paisatge de pinzellades grogues, rogenques i marronoses. Sortim a la recerca de castanyers amb els seus fruits apreciats, les castanyes, que omplen els nostres cistells embolcallades pel pelló que les protegeix.

Però un arbre que també fa castanyes i que no és tan conegut és el castanyer bord o castanyer d’índies. Se’n diu així perquè el seu fruit també són les castanyes, però no són comestibles ja que són tòxiques i amb un gust molt amarg.

El castanyer d’índies és una espècie originària dels Balcans. Es cultiva en jardins com a arbre ornamental que pot arribar a fer més de 20 metres d’alçada. De les prop de 19 espècies que existeixen en el món, només n’hi ha una que sigui europea i és el castanyer d’índies que hi ha a les nostres contrades. La resta d’espècies es troben de manera natural al Japó, a la Xina, a l’Himalàia a l’Àsia i també a l’Amèrica del Nord.

El castanyer d’índies és un arbre de fulla caduca, és a dir, que les fulles cauen amb l’arribada de la tardor. Aquestes fulles són grans i palmades (amb forma de palma, com si fos una mà de la que en surten 5 o 7 folíols, que serien el que podríem assimilar als dits).

Les seves flors són espectaculars, blanques i de forma piramidal. Les flors masculines es disposen a la part superior de la capçada mentre que les femenines ho fan a la part inferior. És per aquest motiu que les castanyes només surten a la part baixa de l’arbre.

El nom Hippocastanum, que defineix l’espècie, significa literalment castanya per a cavalls, i de fet, és cert que s’ha utilitzat el fruit d’aquesta espècie com a farratge per a cavalls.

 

Foto: font http://herbarivirtual.uib.es/

Olga Alcaide

Biòloga