Salut: Menja’t un gelat!

Arriba l’estiu i, amb la calor, incrementa el consum de gelats com a opció refrescant. Però coneixem realment els efectes beneficiosos que tenen?

El valor nutricional dels gelats depèn dels seus components. Són una barreja d’ingredients que ens aporten proteïnes, sucres, greixos d’origen làctic o vegetal, vitamines i sals minerals. 

Són moltes les propostes que trobem al mercat. Per una banda, els gelats de base làctia elaborats  amb llet, ous, sucre i aromes naturals que aporten principalment energia. Per altra banda, els gelats d’aigua elaborats amb aigua, sucres i sucs de fruita amb menor valor nutricional que els anteriors (ideal a per infants). 

Beneficis dels gelats: 

  • Refrescar i hidratar durant la calor, evitant el risc de deshidratació.
  • Tenen propietats nutricionals: contenen fruita, sucres, minerals, vitamines i proteïnes d’alt valor biològic.
  • Els gelats de base làctia són una bona opció per incrementar el consum de calci en persones que no arriben a les quantitats mínimes recomanades.
  • Es poden prendre a qualsevol època de l’any, de fet a l’hivern es recomanen per disminuir la inflamació per irritació de coll. 
  • Ens fan més feliços i redueixen el nostre nivell d’estrès (físic i emocional), ja que alguns components, com la xocolata o els sucres, estimulen la producció de les hormones del plaer (endorfines).
  • És una manera de socialitzar amb els altres, una experiència divertida que acostuma a fer-se en companyia. 

Existeixen gelats de nova generació, elaborats amb fruita, reduïts en calories, que no tenen sucres, que han substituït els greixos per oli d’oliva. Existeixen gelats aptes per a vegans, celíacs o al·lèrgics (sense gluten, sense lactosa o de soja). I també tenim el iogurt gelat, que destaca per la seva cremositat i lleugeresa, producte apte per a tothom (natural, quasi sense greix, probiòtic i sense gluten, apte per a intolerants a la lactosa).

Per tant, no tens excusa… Menja’t un gelat!

Ana Calonge Vallejo

Diplomada en Infermeria

CAP de les Franqueses