La Biblioteca Municipal de Bellavista ha fet 20 anys!

El Servei de Biblioteca Municipal és un servei de titularitat municipal; forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i està integrat dins de l’àrea de Cultura del Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut del nostre municipi. En l’actualitat el Servei de Biblioteca és una xarxa urbana, un sistema local de biblioteques format per la Biblioteca Municipal de Bellavista i la Biblioteca Municipal de Corró d’Avall.

Els orígens del Servei de Biblioteca es remunten a l’any 1985 quan, fruit del creixement de població del municipi (de 2.600 habitants, l’any 1960, a 9.000 habitants, l’any 1985) i amb la finalitat de dotar de serveis el nucli de Bellavista, aleshores el nucli amb major nombre d’habitants de les Franqueses del Vallès, la Biblioteca Municipal s’instal·la en un petit local del número 4 del carrer Cardedeu, que oferí els serveis bàsics de biblioteca pública: préstec de documents, consulta, treball i lectura en sala, i activitats de promoció. El seu posterior trasllat a la plaça Espanya, el 8 de novembre de l’any 1996, representà un impuls a la Biblioteca, amb l’objectiu d’arribar a un major nombre d’usuaris, disposar d’un local més ampli i cèntric que va permetre ampliar el fons documental: l’any 1996 la col·lecció estava formada per 5.000 documents, entre llibres i vídeos; s’oferien els serveis de préstec, consulta, treball i lectura en sala i visites escolars, així com activitats de foment de la lectura, entre les que cal destacar el Concurs Literari de Sant Jordi, del qual enguany s’ha celebrat la 31a edició.

El 27 de març del 1999, amb la remodelació de la masia Can Ganduxer com a equipament cultural, i per tal de donar servei de biblioteca a Corró d’Avall, s’inaugurà la Sala de Lectura, que s’integrarà en el Servei de Biblioteca Municipal procurant així oferir als seus usuaris els mateixos serveis que a la Biblioteca de Bellavista. La Sala de Lectura oferí aquests serveis fins a principis de l’any 2020, any en el què el seu fons s’integrà en la nova Biblioteca Municipal de Corró d’Avall.

Hereva de la Biblioteca Municipal ubicada a la plaça España, el 31 de març del 2001 s’inaugura la nova seu de la Biblioteca Municipal al nucli urbà de Bellavista, en aquells moments encara el més poblat dels cinc nuclis de les Franqueses del Vallès (aproximadament 8.000 habitants del total dels 13.000 del municipi); l’equipament disposa d’un espai de 913 m2 útils (930 m2 construïts) dividits en 4 plantes, integrat al Centre Cultural de Bellavista. La ubicació de la Biblioteca Municipal al poble de Bellavista no només responia a facilitar l’accés al major nucli de població dels franquesins i franquesines, sinó que va ser un element integrador clau per al Municipi. La Biblioteca va ser el primer gran equipament cultural del Municipi. 

Durant els darrers 30 anys, el municipi de les Franqueses ha experimentat un creixement de població important: dels prop de 9.000 habitants, l’any 1985, als 20.000 del 2020; 8.916 a Bellavista i 9.457 a Corró d’Avall, els dos nuclis més poblats dels cinc que configuren el municipi de les Franqueses del Vallès. Aquest creixement ha suposat una major demanda de serveis i, per tant, un creixement de la pròpia administració i dels equipaments de titularitat pública, així com un gran canvi urbanístic. Fruit d’aquest creixement i d’aquesta distribució territorial ha estat la recent construcció i posada en marxa, el 20 de maig del 2020, de la Biblioteca Municipal de Corró d’Avall. Cal destacar que, malgrat la situació sanitària, que va obligar a suspendre el programa d’actes previstos per a la seva inauguració, la Biblioteca de Corró d’Avall va ser l’única biblioteca de nova creació que obrí les seves portes a tota la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Diputació de Barcelona durant l’any 2020, demostrant una vegada més la vitalitat i la força del nostre Servei de Biblioteca. 

Ambdues biblioteques treballen amb un programa de Servei comú, oferint a la ciutadania els següents serveis: servei de préstec, consulta, treball i lectura en sala, sala d’estudi, servei d’informació, accés a internet; activitats infantils i juvenils: hores del conte (per a nadons i per a més de tres anys), tallers (Nadal, Sant Ponç, Sant Jordi.), febrer científic, festa de la infància, taller d’àlbum il·lustrat, visites d’escoles bressol (Sant Jordi), visites escolars, berenar de paraules, esmorzar de paraules (Sant Jordi), matinal astronòmica, matinal ornitològica, tallers per a joves (fanzine, fotografia, il·lustració); activitats per a adults i genèriques: visites d’autor, tertúlies literàries, sortida cultural, Sant Jordi (estand, lliurament de premis, autors locals), Sant Ponç (taller), activitats relacionades amb la Biblioteca de l’Esport i Infància i Família, visita del Centre de Formació d’adults. 

Cadascuna de les biblioteques del nostre municipi està desenvolupant la seva particularitat amb la gestió i promoció d’un projecte singular que constarà d’un fons especialitzat en un àmbit específic i d’un conjunt d’accions orientades a la promoció d’aquest àmbit: Biblioteca de l’esport, recurs per a l’educació, a la Biblioteca Municipal de Bellavista i Infància i Família, criança i educació, a la Biblioteca Municipal de Corró d’Avall. 

Des del passat 31 de març i fins el 19 de maig, malgrat la situació de pandèmia, i amb motiu de la commemoració del 20è aniversari, la Biblioteca Municipal de Bellavista ha acollit una exposició fotogràfica, un recorregut per la història del nostre Servei que ha pretès posar de relleu, mitjançant una mostra fotogràfica, el seu paper fonamental com a element de cohesió ciutadana, com a punt d’accés a la cultura, al coneixement, al pensament i a la informació; com a element de desenvolupament de les persones com a ciutadanes i ciutadans de ple dret; com a centre dinamitzador i de referència entre les veïnes i els veïns del nostre municipi. De la mateixa manera, amb motiu del seu primer aniversari, la Biblioteca Municipal de Corró d’Avall presentarà als seus conciutadans una exposició fotogràfica, mostra dels treballs preparatoris de la seva posada en marxa i d’aquest primer any de servei. L’exposició es podrà visitar fins al 30 de juliol a la mateixa biblioteca.  

 

CRISTINA SÁNCHEZ 

Directora del Servei de Biblioteca Municipal