Viatge als records de Llerona, ara un llibre!

El passat 22 d’abril la sala d’actes de Can Ribas va acollir la presentació del llibre de Montserrat Pocurull, Viatge als records de Llerona. Es tracta d’un recull de 75 articles apareguts al llarg dels darrers 19 anys a la secció del mateix nom de la revista Garbuix.

Cada article recull la història d’una casa de Llerona, d’una família, i ens fa retrocedir en el temps per conèixer com era el poble, com s’hi vivia, quines eren les relacions entre els veïns… És el compendi de la feina duta a terme per Montserrat Pocurull al llarg de dues dècades, asseient-se a parlar amb la gent de Llerona i recollint-ne la memòria oral.

Els articles, malgrat petites correccions, han conservat el contingut original, tot i que algunes de les persones que els van protagonitzar ja no estan entre nosaltres. Però la feina duta a terme per Pocurull ha anat més enllà de tenir cura del recull de textos. La publicació del llibre ha estat un argument per endegar una tasca de regularització ortogràfica de les grafies del nom de les masies i per situar-les totes (també aquelles que ja no existeixen) en un plànol que es pot trobar al final de la publicació.

En la presentació, hi van prendre part, a més de Pocurull, Mar Rodríguez de la Revista Garbuix, l’alcalde Francesc Colomé, la presidenta del Consell de Poble de Llerona, Montse Vila, i la regidora de  Cultura, Marina Ginestí. Tots ells van posar de manifest la importància de conservar la memòria oral dels nostres pobles com a millor eina per preservar les nostres arrels.

El llibre, editat pel Patronat Municipal de Cultura, forma part de la col·lecció les Franqueses que reuneix una vintena d’obres de temàtica local.