Sant Jordi, literatura i dones

23 d’abril, Dia Internacional del Llibre. A Catalunya se celebra la diada de Sant Jordi, popularitzada darrerament també com a diada de Santa Jordina, amb l’objectiu de fer d’aquesta festa cultural un esdeveniment més inclusiu. Gaudim de carrers plens de gom a gom i paradetes amb llibres escrits per escriptores i escriptors d’arreu. Però no fa gaire temps enrere, les dones no tenien cabuda dins la literatura.

Als anys noranta, les escriptores s’amagaven sota inicials: J.K. Rowling, l’autora de Harry Potter, ocultava el seu nom de dona, Joanne, per por a no poder vendre els seus llibres. Actualment gaudim de les obres de Caterina Albert, les germanes Brontë, Amandine Aurore Dupin o Louisa May Alcott. I podem gaudir dels seus llibres perquè els van signar sota els noms masculins de Víctor Català, els germans Bell, George Sand o Rafael Luna. Si no hagués estat així, les editorials no haurien publicat les seves obres, ja que el món literari les rebutjava pel fet de ser escrites per dones.

Avui celebrem que les dones no hàgim d’ocultar-nos sota pseudònims d’home ni signar sota la rúbrica d'”anònim” per estar presents dins la literatura, reivindicant la visibilització del què som: dones escriptores.

Candi de la Torre Otero

Integrant de l’Associació Mirall. Feminisme d’acció social