No enderroqueu Can Giralt!

El novembre de 2019 publicàvem aquí l’article “Un tresor amagat”. Feia poc que havíem descobert el valor històric de la nau de Can Giralt, remodelada com a mercat municipal l’any 1936.

Des d’aleshores, el grup de treball Salvem Can Giralt, de l’ateneu La Tintorera, ha recollit més informació i ha confirmat l’interès històric i arquitectònic de l’edifici: l’ús com a fàbrica de preservatius, la rellevància de l’arquitecte que va projectar la reforma de l’any 1936, l’ús com a magatzem i punt de distribució de les col·lectivitzacions agràries o el fet que havia estat inclòs en l’avanç del catàleg del patrimoni, del qual va desaparèixer en la versió definitiva.

Per això aquest desembre es va presentar i aprovar al ple de l’Ajuntament una moció per incloure Can Giralt al catàleg del patrimoni local perquè es preservi i es destini a ús públic. Avalen la proposta arquitectes i historiadors que coneixen bé l’edifici, l’entorn urbanístic i la història de les Franqueses de les dècades 1930 i 1940.

Confiem que no prevaldran els interessos urbanístics per sobre de la voluntat de preservar la memòria històrica, de què tant ha fet gala el govern local aquests darrers anys, i que amb la inclusió en el catàleg del patrimoni començarà el procés per retornar al poble aquest edifici emblemàtic.

Maria Forns

Salvem Can Giralt