Salut: el refredat

El refredat és una malaltia lleu provocada per un virus (n’hi ha més de 200). Els símptomes que causa són: mucositat nasal, mal de coll i de cap, ulls plorosos, tos, esternuts, fatiga, dolors musculars i febre (fins a 38’9°C ). Al cap d’uns quants dies es cura sense tractament. Es poden patir entre dos i cinc refredats l’any. Les criatures en tenen més. No hi ha cap vacuna per a prevenir els refredats, al contrari que la grip.

No s’ha de confondre el refredat amb la grip, tot i que també és una malaltia causada per virus. La grip apareix com a epidèmia a l’hivern, coincidint amb els mesos de fred. Comença de cop, amb febre alta (39 o 40 °C), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants). La febre que provoca la grip dura entre quatre i cinc dies, i la tos i el cansament poden durar vàries setmanes.

Els antibiòtics no curen el refredat. De fet, no hi ha cap medicament que el curi, però n’hi ha alguns, com ara el paracetamol, que ajuden a millorar-ne els símptomes. A més, per alleugerir els símptomes podem beure força líquid, fer rentats nasals, mantenir hidratat el coll (caramels) i descansar.

Atès que el contagi és entre persones a través de les mans i l’aire, per prevenir la transmissió és important rentar-se sovint les mans, fer servir mocadors d’un sol ús i tapar-se la boca i el nas al tossir i esternudar.

 

Dra. Montse Arumí

Metgessa CAP Corró d’Avall