Vacunant-nos de la grip, fem salut! 

La grip és una malaltia infecciosa de l’aparell respiratori produïda pel virus de la influenza. Es transmet amb molta facilitat d’una persona a d’altres mitjançant les gotetes de saliva que expulsem al parlar, estossegar i esternudar. 

Els símptomes apareixen entre el primer i el quart dia després d’estar exposats al virus: mal de cap, mal de coll, febre alta, calfreds, dolors musculars, congestió nasal i tos seca principalment;  malgrat que també pot aparèixer dolor a tot el cos, cansament extrem i pèrdua de gana. 

Què cal fer?  

Malgrat que la majoria de persones es recuperen soles, cal tenir present que és important fer repòs al llit, prendre molt líquid i medicació per alleugerir els símptomes (paracetamol).  

Com es pot evitar el contagi? 

És molt necessari rentar-se les mans amb freqüènciaevitar compartir gots, estris o tovalloles, ifer servir mocadors de paper rebutjables. 

La vacuna de la grip és una eina de prevenció anual (octubre). 

Qui s’ha de vacunar? 

Les persones majors de 60 anys, els infants a partir dels 6 mesos i els adults menors de 60 anys amb malalties cròniques, neurològiques o respiratòries, els menors d’entre 6 meses i 18 anys que reben tractament amb àcid acetilsalicílic (prevenció síndrome de Reye), els menors d’entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat per sota de les 32 setmanes de gestació, les dones gestants, les persones majors de 6 mesos institucionalitzades, les persones que poden transmetre la grip a d’altres amb alt risc, els professionals dels serveis públics i les persones amb malalties greus (càncer i hemopaties malignes, implant coclear, fístula de líquid cefaloraquidi).  

I recordeu que vacunant-nos, fem salut! 

Ana Calonge Vallejo  

Diplomada Infermeria Cap Les Franqueses