A peu, patinet, bici… 

Fa uns dies llegiaa la portada d’un diari comarcal, que el nostre Ajuntament, posaria fil a l’agulla als atropellaments. Sorprenent. Com es posa “fil a l’agulla” a un problema de seguretat que fa anys que dura? 

Visc per la zona esportiva, a prop d’un col·legi, però també a prop d’un nus de carreteres. En els darrers anys he estat coneixedor d’almenys tres atropellaments greus en aquesta zona. Com pot ser que els cotxes vagin a més de 50 km/h en una zona plena de nens i nenes que surten o entren de l’escola, el pavelló, la piscina o el camp de futbol?  Com pot ser que faci por creuar el carrer per un pas de vianants? Hi ha un problema de visibilitat? Estan ben situats aquests passos de vianants? Tenim el municipi ben il·luminat? Els cotxes han d’aparcar tapant la visibilitat d’aquests passos?  

La resposta a tot això la intueixo, però no em toca a mi respondre-la. La qüestió és: Quin model de poble volem a les Franqueses? 

Volem un poble on la prioritat sigui la circulació en cotxe, la velocitat, poder anar ràpid de l’escola a fer esport o anglès, a treballar…Vaja, un dormitori on circular en cotxe. Si volem això, assumim que el cotxe té prioritat sobre les persones i, malauradament, sobre els infants. Assumim el riscos.  

Si pel contrari, tenim en compte que vivim en un poble relativament jove, amb escoles vives… Si tenim un entorn verd i qualitat de vida (com deia aquell vell eslògan), on ens agrada passejar, córrer, anar en bici, on la gent gran també ha de gaudir cada dia del poble, dels seus carrers i places Potser hem de canviar les prioritats?  

Heu pensat què hauria de canviar al poble si la prioritat fossin les persones?  

si fossin els nensI si fem aquest petit exercici personal 

Si faig aquest exercici em venen al cap algunes paraules: illes de vianants, camins segurs, carrils bici, limitacions de circulació… És un canvi de model on prioritzar les persones, els nens, els seus desplaçaments segurs, gaudir i compartir l’espai públic, els mitjans de transport alternatius al cotxe, anar a peu… És un canvi de model i, de ben segur, no tothom hi estarà d’acord. Conductors? Gent que també té fills? Alguns carrers afectats? Això sí que és posar fil a l’agulla i anar a l’arrel dels problemes. La resta són pegats.  

Lletraferit