Qui és qui a les properes eleccions municipals?

Guia per conèixer les diferents candidatures que es presenten a les eleccions del 26 de maig

Colomé repeteix i Torné plega

Durant els darrers mesos corrien alguns rumors sobre la possibilitat que Francesc Colomé no aspirés a la reelecció com a alcalde, però finalment ha decidit tornar-se a presentar ara sota les sigles de Junts per Catalunya. Encapçala una llista on prenen protagonisme alguns dels pesos pesants del darrer govern municipal, com ara Marina Ginestí o Jordi Ganduxé, però també noves cares com Montse Vila o Sònia Tena. Cal destacar també la retirada de la primera línia política de Rosa Pruna, que en aquesta ocasió tancarà la llista de Junts per Catalunya.

Colomé enguany tindrà menys competència en l’espai del centre dreta catalanista. I és que Convergència per les Franqueses, la formació liderada per l’ex-alcalde Francesc Torné i que nasqué com una escissió de Convergència Democràtica de Catalunya, ha optat per no presentar candidatura. I no només això, sinó que alguns noms clarament vinculats a Torné com Martí Rosàs -ex-regidor d’urbanisme- s’han sumat a les files de Colomé.

ERC i Imagina uneixen energies

Alguns sectors d’ERC van defensar en aquesta ocasió l’oportunitat de presentar-se en coalició amb Colomé, però ràpidament l’opció presa pels republicans fou negociar una aliança amb les formacions d’esquerra defensores del dret a decidir, és a dir amb les Franqueses Imagina i amb la CUP. Les negociacions, però, només van fructificar en el primer dels casos i ambdós partits han constituït una llista única sota el lideratge de Rafael Bernabé i amb el nom d’Imagina Esquerra En Comú-Acord Municipal. Més enllà de Bernabé, a la candidatura hi destaquen la presència en el segon lloc d’Imma Ortega, que emergeix com a nova líder d’ERC, i de Dolors Amaro, a la quarta posició, coneguda per haver liderat el moviment contra els radars semafòrics. Amb aquesta aliança, ambdues formacions aspiren a situar-se com a primera força política i d’aquesta manera poder accedir a l’alcaldia.

Però com us dèiem, aquestes negociacions no van ser plenament reeixides atès que dues formacions van decidir finalment no secundar el pacte. En primer lloc, la CUP, que malgrat que durant setmanes semblava decidida a integrar-se a la candidatura, finalment va argüir excessives exigències de la resta de socis per no fer-ho. Aquesta serà la primera vegada que la CUP presenti llista pròpia a les Franqueses, en aquest cas encapçalada per Maria Forns i Eva Navarrete. Destaca la presència en el darrer lloc de la llista de Ricard València, el qual va ser alcalde del municipi entre 1979 i 1995.

L’altre col·lectiu que ha decidit deslligar-se del pacte entre Imagina i ERC ha estat Podemos. La formació de Pablo Iglesias ha optat finalment per presentar-se en solitari al nostre municipi i sota el lideratge de José Manuel Cruz.

 

Continuïtat al PSC i divisió a la dreta

Els socialistes s’han decantat per la continuïtat. Juan Antonio Corchado repetirà per segona vegada com a candidat a l’alcaldia, però en aquesta ocasió acompanyat per l’advocada Marta Reche i pel que fins ara era el regidor d’educació José Antonio Aguilera.

En canvi, on el panorama ha canviat i força és a la dreta de l’espectre polític. El Partit Popular presenta enguany com a candidata Martha Edel, després que el seu cap de llista a les darreres comtesses electorals, Javier Álvarez, dimitís a la tardor del 2017 en desacord per la forma en què el govern de Rajoy estava gestionant la crisi independentista. Edel va ser la número dos d’Álvarez l’any 2015 i el va substituir com a regidor quan aquest va plegar.

Ciutadans enguany ha presentat novament candidatura a les Franqueses després de no haver-ho pogut fer a les anteriors eleccions municipals. Amador Doncel lidera la candidatura, un funcionari del departament de Justícia de la Generalitat que milita a formació taronja des de 2017. Però alerta, perquè al nostre municipi els seguidors de les tesis de Rivera i Arrimadas tindran una altra opció per la que decantar-se. Es tracta de Contigo Somos Democracia, un partit d’abast estatal sorgit d’una escissió de Ciutadans que també ha conformat una candidatura al municipi. En aquest cas, la seva líder és Margarita Pacheco, ben coneguda per haver regentat fins fa pocs mesos un negoci d’alimentació al passeig dels Til·lers de Corró d’Avall.

Un munt d’incògnites

A les eleccions municipals del proper 26 de maig s’hi escullen 17 regidors. Per tant, per aconseguir la majoria absoluta i fer-se amb l’alcaldia, calen, nou regidors. Si això no és possible la candidatura més votada es faria amb l’alcaldia.

En les darreres legislatures els resultats electorals han mostrat una important fragmentació del vot. Només cal parar atenció en què les candidatures més votades l’any 2015, CiU i les Franqueses Imagina,  van aconseguir, respectivament 6 i 4 regidors. Cal veure com evolucionarà aquesta situació; si el pacte entre ERC i Imagina els reportarà els resultats esperats, o si la desaparició de Convergència per les Franqueses farà que Colomé recuperi els vots dels ciutadans que fins ara recolzaven Torné. També és una incògnita si Ciutadans entrarà finalment al consistori, i si ho farà a costa del PP. Moltes incògnites que es resoldran el proper 26 de maig.