Qui vetlla per la llengua a les Franqueses?

Som el tercer municipi de la comarca en nombre d’habitants i el cinquè en taxa d’estrangeria, segons dades de 2017 de la Diputació, i estem per sota de la mitjana comarcal en coneixement del català, segons dades de 2011 de l’Idescat.

No obstant això, el nombre de cursos de català en conveni amb el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha anat disminuint, i actualment a les Franqueses no es fa cap curs de català adreçat a la població adulta que no el va poder aprendre a l’escola, ni hi ha cap organisme que treballi per promoure que la nostra llengua sigui present al carrer, en el món del comerç, de l’empresa, del lleure, de l’esport…

Dels deu municipis amb més població de la comarca, les Franqueses és l’únic que no està integrat en el CPNL, l’ens format per la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i diputacions que té com a objectiu facilitar el coneixement i estendre l’ús del català.

No podem entendre la desídia del nostre Ajuntament en les darreres legislatures en un aspecte que considerem bàsic per a la cohesió social i la salut del català al nostre municipi i l’instem a fer les gestions pertinents per integrar-se en el CPNL.

 

Maria Forns

CUP les Franqueses