Opinió: L’AMPA Bellavista Joan Camps en contra del tancament de línies

Des de l’AMPA Bellavista Joan Camps estem en contra del tancament de línies al municipi, però estem encara més en contra que el Departament jugui amb les famílies canviant les línies d’una escola a una altra. D’aquesta manera ha alterat les normes del joc un cop començada la partida i, algunes famílies pensant que no tenien possibilitat ja no van fer preinscripció al Joan Sanpera. Tancant la segona línia de l’escola Bellavista-Joan Camps deixa fora l’escola a ser la segona opció d’aquestes  famílies.

A més a més, una possible solució hagués sigut la baixada de ràtios a 20 alumnes. Això se sap que té un efecte positiu sobre el rendiment acadèmic de l’alumnat i sobre les pràctiques pedagògiques del professorat, i ha de ser entès com una oportunitat davant del descens demogràfic. També permet un ensenyament més individualitzat i una correcta atenció a les necessitats de l’alumnat. Es garanteix una major satisfacció professional del professorat perquè pot dedicar més temps a l’ensenyament, facilitant la possibilitat d’implantar noves metodologies d’innovació a l’aula.

En lloc d’això, el Departament ha preferit colpejar el nostre poble de gairebé 9.000 habitants aproximadament (Bellavista) i el deixa amb dues línies, en dues escoles diferents. Deixant sis línies al poble de Corró d’Avall, amb una població de 10.000 habitants aproximadament. Cal també afegir que les Franqueses del Vallès és una zona única d’escolarització. Tenint en compte això, encara s’entén menys aquest traspàs de línies. Amb això no queda garantida l’essència de l’escola pública que és l’equitat i la igualtat d’oportunitats dels infants, sense comptar que afavoreix la segregació escolar. Així ho evidencia l’informe del Síndic de Greuges “La segregació escolar a Catalunya”: La gestió del procés d’admissió d’alumnat (juliol 2016). A més, Bellavista és un poble d’acollida i l’Escola Bellavista Joan Camps assumeix cada curs matricula viva, amb el possible augment de ràtio.

Pensem que la supressió de línies és conseqüència d’una mala planificació escolar portada a terme durant els darrers cursos. La prioritat d’aquest any del Departament ha estat adjudicar les primeres opcions de les famílies, sense tenir en compte cóm queda el municipi de desequilibrat. Senyors i senyores del departament d’Ensenyament no estem parlant de números, estem parlant d’Educació dels nostres infants. Si us plau penseu en l’avui per viure un demà en equitat, igualtat i integració.

Tancant una línia perdem recursos en un municipi que vol ser ciutat.

Ampa de l’escola Bellavista-Joan Camps