Què és l’oli de palma? Quin risc suposa per a la nostra salut?

L’oli de palma és un oli vegetal procedent del fruit de la palmera “Elaeis Guineensis”. Es cultiva a Àfrica i sud-est asiàtic, especialment a Indonèsia i Malàisia, que en són els principals productors mundials. La majoria de la producció s’exporta per a biocombustibles, per a la indústria alimentària, productes de neteja i cosmètica. Aquest oli és molt més econòmic i versàtil que altres olis, com el d’oliva o de gira-sol. Això ha fet que la seva producció s’hagi quadruplicat en els darrers 20 anys, causant àrees de desforestació massiva amb el dany ecològic conseqüent: pèrdua de boscos tropicals, extinció d’espècies animals i vegetals, augment d’emissions de CO2…

L’oli de palma ha estat catalogat per l’autoritat europea de seguretat alimentària com a “potencialment nociu”. És un oli de baixa qualitat i perjudicial per a la salut, si es consumeix habitualment. El motiu principal, el trobem en el seu alt contingut en greixos saturats, que fa augmentar el colesterol “dolent” (LDL) i fa disminuir el “bo” (HDL). Això fa que s’incrementi el risc de patir malalties cardiovasculars, a part d’afavorir l’obesitat . No obstant, no existeixen actualment motius de seguretat alimentària que justifiquin la seva prohibició. Tampoc hi ha suficient evidència científica per relacionar-lo amb el càncer.

L’oli de palma està present en moltíssims productes que consumim a diari, per la qual cosa, és molt fàcil sobrepassar la ingesta diària recomanada de greixos saturats (10% del total de greixos) amb el conseqüent efecte perjudicial per a la nostra salut. Es troba en cremes i cobertures, productes per untar com cremes de xocolata i avellana, pastisseria i brioixeria industrial, aliments precuinats, snacks, margarines, salses industrials… Així doncs, és molt important mirar l’etiquetatge on apareix amb els noms de: oli de greix vegetal (palma), greix vegetal fraccionat i hidrogenat de palma o estearina de palma.

Per tant, hauríem d’evitar o minimitzar el consum d’aquells productes que continguin oli de palma i optar per olis més saludables, com l’oli d’oliva.

Dra. Montse Arumí, metge de família i comunitària del CAP Corró d’Avall.