Quantes entitats hi ha a les Franqueses?

Diuen que l’existència d’entitats demostra la fortalesa de la societat civil d’un país; que quan més associacions hi ha, més maduresa demostra la població i més compromís de la ciutadania amb els afers col·lectius. Si això és així, a les Franqueses encara tenim força camí per recórrer. Sobretot si ens comparem amb les poblacions veïnes de la comarca.

 

I és que d’acord amb les dades que ofereix la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat, avui en dia a les Franqueses hi ha 141 associacions. En nombres absoluts som el setè municipi de la comarca amb més entitats, però si posem aquestes dades en relació amb el volum de població ens adonarem que caiem gairebé a la cua del rànquing. En realitat al nostre municipi només hi ha 7,19 associacions per cada 1.000 habitants, molt lluny de poblacions com Vallgorguina o Gualba (on hi ha més de 35 associacions per cada miler de persones), però també per sota d’altres poblacions veïnes com la Garriga, Cardedeu o Granollers. És ben cert, però, que en els últims anys aquesta tendència sembla estar canviant. I és que durant l’any passat es van constituir 9 noves entitats al nostre municipi, una xifra que només va ser superada l’any 2009 quan es van crear fins a 13 noves associacions.

I algunes curiositats… Sabeu quina és la primera entitat que consta inscrita al registre de la Generalitat? Es tracta del Centre Cultural de Marata, creada oficialment el 23 de febrer de 1967. Caldria esperar fins al 1974 per trobar la segona entitat al municipi, que fou l’Associació de Veïns de Milpins. I entre les últimes entitats a inscriure’s a finals de l’any 2017 hi trobem un club cannàbic i diverses entitats vinculades a col·lectius d’immigrants, especialment de l’Àfrica subsahariana.

Òbviament el perfil de les entitats ha anat canviant al llarg del temps. I si bé al principi dels anys 70 van aparèixer sobretot associacions de veïns, a mitjans dels anys 80 van començar a desenvolupar-se les associacions de caire més pròpiament cultural i a mitjans dels anys 2000 les entitats d’immigrants. I encara més curiositats, en els darrers anys semblen haver pres força empenta les entitats musicals, fins al punt que només durant l’any 2016 es van constituir dues corals.