Com està les Franqueses al rànquing de fecunditat?

Quants fills tenen les dones de les Franqueses? Ben pocs, podríem dir. I molts menys encara des que va començar la crisi econòmica cap als voltants de l’any 2008. I és que fou precisament en aquest any quan l’índex de fecunditat -la mesura que ens permet saber quants fills tenen de mitjana les dones que estan en edat fèrtil- va arribar al seu màxim històric dels darrers vint anys. Però a partir d’aquell moment no ha parat de disminuir. L’any 2015, l’últim any del quan disposem de dades, les dones de les Franqueses tenien de mitjana 1,47 fills. Aquest és un valor molt llunyà de l’anomenada “taxa de reposició”, és a dir de la xifra de fills mínima per garantir que la població no disminuirà, i que generalment es situa en els 2,1 fills. Dit amb d’altres paraules, amb la tendència actual, si només ens haguéssim de refiar dels fills que tenim – i per tant no vinguessin ciutadans d’altres indrets a viure a les Franqueses- la població del municipi aviat es reduiria.

Però voleu saber en quina posició estem en el rànquing de la fecunditat? Doncs sorprenentment, ocupem el lloc 102 dins de la província de Barcelona. Encara hi ha 210 municipis d’arreu de la demarcació amb uns valors inferiors al nostre. I tampoc sortim tan malparats de la comparació amb els municipis veïns. Canovelles i Granollers ens superen per poques centèsimes, però la Garriga, la Roca o l’Ametlla tenen índexs de fecunditat sensiblement inferiors als nostres.

Però potser és més preocupant que les Franqueses sigui l’únic dels municipis del nostre entorn en què durant els anys 2013, 2014 i 2015, la fecunditat va continuar baixant de manera ininterrompuda. Si tenir un fill depèn de l’economia, sembla que a les Franqueses l’anunciada recuperació econòmica costa més de fer-se notar. L’any 2013 érem el municipi del nostre entorn amb un índex de fecunditat més alta. Dos anys més tard, en canvi, Granollers i Canovelles ja ens havien superat. Sigui com sigui, la natalitat segueix sent un dels grans problemes. Per descomptat de les Franqueses, però en general de tot el país. Un problema per al qual fins al moment no sembla trobar-se cap solució.