La gastronomia local

Avui us proposo un joc de gimcana gastronòmica.  

Sabeu quins són els productes gastronòmics de la nostra comarca? Quina localitat és la dels carquinyolis? I la dels borregos? D’on són les botifarres més ben valorades? Quins són els pastissos tradicionals de cada ciutat? A quina contrada hi ha la fàbrica de fideus més antiga –data del 1700-? Quantes destil·leries queden a la nostra comarca? On es troba el mític forn que ven tot el pa quan surt la fornada? Tenim alguna empresa que faci foie-gras? On es troba la formatgeria que té varis premis internacionals? Granollers és DO Alella? On podem fer esmorzars de forquilla? Tenim zones de producció boletaire? A quins mercats tenim productes directes del pagès, de km 0 o d’artesans certificats? Hi ha tòfones al Vallès Oriental? Tenim fàbriques de cervesa? Quantes fires gastronòmiques es fan a la comarca? I de rutes de tapes? Tenim fires de formatges? I de dolços, per als llaminers? On podem trobar llonguets (el traductor de Google no sap què són)? 

Estem de sort d’ésser del Vallès Oriental, una comarca rica en totes aquestes meravelles de la gastronomia. Malgrat que moltes vegades ens sembla més atractiu viatjar lluny per conèixer cultures exòtiques, hem de pensar que nosaltres som exòtics pels que ens visiten. Venen i es meravellen del que tenim aquí i ho expliquen als amics i familiars i els en porten mostres com a record.   

 I per què no ens animem a fer un tomb, amb ulls de turista gastronòmic, pel nostre territori? Com si fóssim viatgers en terra estranya. No ens cal ni hotel ni planificar el viatge amb mesos d’antelació. És un viatge exprés, perquè en un màxim de 30 minuts estem a l’altre extrem de la comarca. Hi ha punts d’informació a la comarca, al Consell Comarcal i a Internet. No tenim excusa per anar a descobrir el que tenim a peu de portal. 

  La gimcana promet! També us diré que el premi és hedonista i, evidentment, altruista pels que us acompanyin en aquesta descoberta gastronòmica de la comarca. I alhora descobrireu el magnífic entorn que tenim.  

 Carles Font 

Assessor gastronòmic 

@ostryaCeller