“Cal crear un vincle amb el teu gos” 

El Club Canicross Les Franqueses promou que gossos i persones practiquin esport conjuntament  

Les Franqueses compta des de fa un parell d’anys amb un dels únics clubs federats de Catalunya que es dedica al Canicross. Gossos, atletisme i natura; aquesta és la combinació màgica que conforma aquest esport i que ha aconseguit un munt d’adeptes en els últims anys. Es tracta d’una disciplina que té en l’amor als gossos la seva base, però que va molt més enllà de “treure a passejar el gos”. Hom diria que els membres del Club Canicross les Franqueses generen un vincle gairebé espiritual amb les seves mascotes. En les pròximes línies descobrireu què és el Canicross i com ha arribat fins al nostre municipi. 

“El Canicross és un esport que mira molt pel gos. Ell és qui mana. Si el gos vol córrer, tu correràs. Si ell no vol córrer, doncs ho hauràs has de deixar per un altre dia.” Són paraules del Toni Alonso, la Pilar Fernández i el Juan Manuel Calderón, tres dels fundadors del Club Canicross Les Franqueses, un dels cinc únics clubs esportius federats que hi ha a Catalunya d’aquesta modalitat.  

Confessem la nostra ignorància sobre aquest esport, però tots tres en parlen amb tanta passió que realment aconsegueixen atraure la nostra curiositat. Però comencem pel principi, què és això del Canicross i on va néixer? “És un esport on hi ha un gos i una persona. El gos va enganxat mitjançant una línea de tir a la persona i es tracta que la vagi estirant. És un binomi; tots dos han d’anar al mateix ritme. Si el gos corre molt i la persona no, aviat es cansarà. Es tracta de trobar la sinèrgia entre els dos.” 

Sembla que els orígens d’aquest esport es remunten a temps remots i a les terres llunyanes del nord d’Europa. Quan els múixers, els conductors dels trineus de gossos, no podien exercitar-se perquè no hi havia neu o perquè els mancava algun dels seus gossos, havien de buscar alguna alternativa i de manera natural van començar a córrer lligats a algun dels cans. El Canicross és, doncs, un esport que uneix l’amor pels animals i per la natura i que des fa pocs anys s’està començant a popularitzar a casa nostra. 

 De fet el Club Canicross les Franqueses és tan sols el tercer que es va crear a tota Catalunya i va néixer l’estiu de l’any 2014 gairebé per casualitat. Després de coincidir en algunes proves, alguns fundadors del club van descobrir que vivien a les Franqueses o a les rodalies. Arran d’això van començar a quedar per entrenar i ben aviat el club va prendre forma. No és el més gran que hi ha arreu del país, però compta amb associats de llocs tant dispars com Solsona, Girona, Montblanc o Vic. 

Sembla, però, que malgrat que la idea de base és aparentment simple, cal respectar unes regles prou estrictes per evitar qualsevol mena de perjudici a l’animal: “El Canicross s’ha de practicar en camins de terra o de gespa, perquè si corres per asfalt els coixinets del gos es fan malbé ràpidament. A més cal buscar material adient, que no li faci mal i, molt important, només es pot córrer si hi ha la temperatura adequada; és un esport d’hivern i tot just ara quan les temperatures baixen de 20 graus es pot començar a practicar. La calor afecta molt els gossos; els costa molt respirar i els  podríem arribar a provocar un cop de calor.” 

En principi, tots els gossos majors d’un any poden practicar aquest esport, excepte

els branquicèfals, entre els quals hi ha els bulldogs. D’acord amb els responsables del club, les bèsties gaudeixen d’allò més practicant-lo: “Els encanta..! Es clar que hi ha gossos que prefereixen córrer deslligats, però a molts els agrada sentir la pressió d’estirar el teu cos. En general, quan els ensenyes l’arnés de córrer es posen com a bojos perquè saben que marxem!”. A més, els membres del Club Canicross afirmen que aquesta és una activitat que fa un gran profit als gossos, especialment des del punt de vista psicològic. I ens expliquen que a vegades les actituds violentes d’alguns d’ells es poden explicar perquè els manca activitat física i mental.  

 Com tot esport, però, el Canicross té també una vessant competitiva. Hi ha una lliga catalana i a més se celebren una colla de curses populars. L’any passat el club franquesí va organitzar per primera vegada la “Ullals”, una cursa que tingué lloc a Corró d’Amunt i que agrupà una setantena de participants. Enguany està previst que es celebri el proper 4 de desembre i a més també incorporarà les categories de bikejoring i patí, en les quals els gossos estiren respectivament una bicicleta i un petit vehicle dissenyat expressament per anar pel camp. A més, també es plantegen tornar a portar a les Franqueses curses de carros de gossos. I és que cal no oblidar que durant diverses anys el nostre municipi va acollir algunes proves d’aquesta disciplina.  

 Aquest esforç competitiu del Club també ha començat a donar els seus resultats i a hores d’ara el Club Canicross les Franqueses ja compta amb el campió de Catalunya de canicross, en Dani Artero, i amb la campiona d’Espanya de bikejoring, la Marta Barrufet. Tots dos participaran en els propers mesos als campionats d’Europa que tindran lloc a Txèquia i a Anglaterra.  

 Òbviament el Canicross requereix de constància i dedicació, però sense arribar a fer-ne un gra massa. “Pots entrenar tres o quatre dies per setmana com a màxim. Cal trobar la manera que el gos tingui ganes de córrer. Si et passes, al final el gos es crema, i la prioritat és que ell sempre acabi content i que s’ho passi bé”. Però potser allò més distintiu d’aquest esport és el vincle afectiu que es crea entre l’amo i el gos. Un vincle que, segons els responsables del Club Canicross les Franqueses és totalment imprescindible per poder córrer. Si  vosaltres també teniu una relació especial amb el vostre gos i voleu practicar aquest esport, podeu posar-vos en contacte amb aquest club mitjançant l’email canicross.lesfranqueses@gmail.com o mitjançant la pàgina de Facebookhttps://www.facebook.com/canicross.lesfranqueses/