Decisions incomprensibles

El passat dia 12 de gener, es va celebrar el Consell del Poble de Llerona. Membres de la Plataforma Antiincineradora del Congost van informar de la tasca d’investigació que s’està fent per conèixer els efectes sobre la salut que podria tenir la ubicació de la planta Incineradora de Biomassa que l’empresa Tamayo vol instal·lar a la Garriga.

Experts consultats, unànimement, mostren la seva incomprensió respecte el fet que es pugui autoritzar una instal·lació d’aquest tipus tan a prop de tres escoles i de diversos nuclis urbans. Tots coincideixen en què és contaminant i perjudicial per a la salut, a pesar de totes les mesures de seguretat que s’hi posin. És per aquest motiu que recomanen que se situï, com a mínim, a 4 Km. de nuclis urbans.

També han analitzat l’informe de la UPC, que hem pogut comprovar que és incomplert, ple de contradiccions i punts febles i del que no es pot desprendre que doni llum verda a aquesta instal·lació.

El que sí que queda clar és que una part important de contaminació produïda per la incineradora aniria direcció sud i sud-oest, o sigui cap a les Franqueses, l’Ametlla, Canovelles i Granollers. Les Franqueses seria una de les poblacions més perjudicades, sobretot Llerona i Corró d’Avall, i caldria partir de medicions reals de contaminació per saber si la contaminació estaria dins els límits legals

És per aquest motiu que es va presentar al Consell del Poble de Llerona una proposta de resolució, que va ser aprovada per unanimitat, demanant a l’Ajuntament que insti la Generalitat de Catalunya a revisar la ubicació de la planta incineradora; que s’encarregui un informe imparcial directament a la UPC; que es realitzin medicions reals de contaminació durant un any a Llerona -medicions que començaran en breu-; que s’insti a l’Ajuntament de la Garriga a fer el mateix; i que a partir dels resultats es facin nous estudis ampliats també a les Franqueses. A més, se sol·licita que el Ple de l’Ajuntament es manifesti contra la Planta Incineradora.

La Vanguardia va informar que la Comissió Europea ha obert un expedient a Espanya, per la mala qualitat de l’aire, perquè no s’ha adaptat a la Normativa Europea de contaminació mediambiental. Podeu comprovar en aquest l’article, que la Comissió Europea parla de micropartícules que, a causa de la seva dimensió, no existeixen filtres que les aturin i que són molt perjudicials per a la salut. L’informe del Dr. Ferrís adverteix del mateix, i que la planta incineradora n’emetria en grans quantitats: es produirien 1.200 tones de cendres per any. El Dr. Ferrís és un prestigiós oncòleg, (trobareu l’informe i el currículum a http://antiincineradoradelcongost.blogspot.com). Alguns polítics diuen d’ell que és un il·luminat i que no els mereix confiança. Ara, què diran, que a la Comissió Europea també són uns il·luminats?.

Glòria Lloreda

Associació de veïns el Gorcs

Membre de la Plataforma antiincineradora del Congost