Juan Antonio Corchado, alcalde de les Franqueses: “Vam trobar una situació econòmica molt dolenta”

El passat 17 de juny Juan Antonio Corchado prenia possessió com a nou alcalde de les Franqueses. Després de 12 anys de governs encapçalats per Junts, una coalició formada pel PSC, ERC-Imagina i Sumem per les Franqueses agafava les regnes del consistori. Aquests primers mesos no han estat exempts de polèmiques, especialment per la situació de les arques municipals i per les tenses relacions amb l’oposició. En aquesta entrevista, Corchado ens explica els primers reptes que ha hagut d’afrontar. Però també ens parla de molts més temes: el cas Reche, la residència d’avis, el nou sistema de recollida d’escombraries…

Com va anar el traspàs entre els dos equips de govern?
No hi ha hagut cap mena de traspàs, de cap tema.

Cap reunió?
No. El que seria normal en qualsevol espai democràtic, que un govern sortint fes un traspàs al govern entrant, no s’ha produït.

Però alguna de les parts ho ha demanat?
El normal és que el govern sortint ho faci. Anem treballant amb els tècnics i ja és suficient.

O sigui que ni Junts us ho ha ofert, ni vosaltres ho heu demanat.
Em consta que hi ha regidors i regidores que ho han demanat i que jo sàpiga de moment no s’ha produït.

A nivell d’alcaldia, com a mínim, no hi ha hagut aquest traspàs, oi?

No, ni l’he demanat.

Quin balanç fa d’aquest temps com a alcalde?

La realitat és que tenim un equip de govern magnífic, que funciona molt bé i amb una gran cohesió. Ara, realment, fem reunions de govern que duren molt temps i ens preocupem pel poble, que és el més important. En aquest sentit en faig un balanç molt positiu, amb una gran capacitat de feina. Des de 2022 no teníem pressupost i, com a molt tard, al desembre tindrem un pressupost aprovat i podrà estar operatiu al gener. Ja era hora!
I a nivell personal, quin és el balanç?
A nivell personal, puc dir que em sento feliç. Em sento molt feliç. És un espai de molta responsabilitat, però també una experiència magnífica. Hi ha un volum de feina molt important, i a més tenim un nivell d’autoexigència molt elevat, però estic molt content.

 

Heu pensat en alguna manera per reconduir les relacions amb l’oposició?
Jo tinc lleialtat institucional. No he citat, per exemple, el  senyor Colomé, però ho faré perquè crec que és la normalitat política. Per exemple, sí que m’he reunit amb la portaveu de SAL-CUP per diferents temes. O sigui, la relació amb la resta és tan fluïda com podem. No tenim cap problema per mantenir la relació amb les altres formacions polítiques. De fet, creiem que és sa.

Però de moment sembla més aviat que hi ha una guerra oberta.
Això depèn de les persones. Jo vaig escoltar que el senyor Colomé i Junts volien fer una oposició constructiva i no l’estic veient. Només cal mirar els plens. I les xarxes van plenes d’autèntiques barbaritats. Però la voluntat d’aquest govern és mantenir la relació amb tothom. La meva voluntat és reunir-me amb el senyor Colomé. Com a mínim el convidaré a venir i a seure. El que passa és que el volum de feina ha sigut tan important en aquests quatre mesos, que ha sigut complicat, però ho farem.
Portem ja uns mesos de govern. Quines iniciatives ha tirat endavant aquest govern? De què us sentiu més orgullosos?
El primer del que em sento orgullós és d’endreçar l’Ajuntament. Hem trobat un Ajuntament amb contractes que no estaven formalitzats; un Ajuntament amb contractes prorrogats, però que faltava posar-los en marxa. Espais que necessitaven uns contractes que no existien. Per exemple, no hi havia un contracte de manteniment del Parc de Falgar i ara el tindrem.

Estem molt orgullosos de posar al dia l’Ajuntament en el sentit que tindrem un pressupost per al 2024. Jo crec que això és una magnífica feina del govern,
que ara la traslladarem a la resta de l’oposició perquè hi pugui dir la seva. I estem orgullosos de ser un govern, un tripartit, que funciona bé i que només té un pensament que és el seu poble. En aquest cas, els cinc pobles.

Com s’organitza el govern?
Tenim un govern en què, a part de les diferents regidories, tenim cinc grans àrees polítiques. Cadascun dels partits està representat en aquestes àrees. Tothom sap en cada moment què està succeint a l’Ajuntament. A part, jo faig una reunió mensual amb els cinc coordinadors de les àrees, pels grans temes. I cada dijous fem la reunió de govern, que és realment el lloc de debat dels temes. I ara també estem treballant en un nou organigrama tècnic dins de l’Ajuntament.

És un govern totalment transversal en què tots els regidors tenen la informació necessària sobre qualsevol tema. Perquè aquesta és la voluntat. Al final som empleats  que treballem pel nostre poble i cal que tots puguem tenir una resposta a qualsevol tema que ens puguin preguntar al carrer.

Tenir un govern transversal és més eficient i eficaç, i alhora és més fàcil per als treballadors i treballadores. No hi ha regnes de taifes. No hi ha regidories estanques que només es dediquen a un tema. Aquí tothom treballa transversalment.

I la situació econòmica, com la vau trobar?
Molt dolenta. El primer que vam trobar és que hi havia 800.000 euros menys d’ingressos que les despeses econòmiques que teníem. I quan vam anar a intentar quadrar el pressupost… era impossible! Teníem un forat molt important. Era un pressupost molt descompensat. Amb una previsió d’ingressos molt alts, que al final no arribaven.

Què vol dir que no arribaven els ingressos?
La previsió dels ingressos no era real. Tot estava mal dimensionat: els ingressos provinents de les administracions, dels IAE, dels IBI’s…  Si jo dic que tindré un milió d’ingressos i al final només n’arriben 500.000 i les despeses són molt superiors, els números no surten.

O sigui que tocarà ajustar-se el cinturó…
Això ja ho hem fet. El que toca és quadrar un pressupost que sigui real. Que les despeses siguin les mateixes que els ingressos. I el pressupost de 2024 és un pressupost 100% real. Cada partida està pressupostada correctament pels ingressos que tindrem.

Però sorprèn, perquè els pressupostos de 2022 –que després es van prorrogar automàticament pel 2023- van ser aprovats pel PSC.

Sí, els del 2022, sí. Però per què el PSC no va veure ni una sola coma dels comptes de 2023? Per què la regidora d’hisenda, que era de Junts, no els va portar en cap moment? Sabrien que era impossible quadrar un pressupost en plenes eleccions i deixar clar que havien fet una mala gestió des de l’àrea d’hisenda?

I el pressupost de 2022 també estava mal dimensionat?
A data actual, evidentment, sembla que sí. Però torno a dir que nosaltres treballem de manera totalment transversal. No tenim regidories estanques. Abans sí. I per això ha passat el que ha passat. I això no tornarà a succeir mai més.

També hi ha coses com l’increment del cost de la llum i del gas, que evidentment no són iguals el 2022 que el 2024.

Perquè els nostres lectors ho puguin entendre… El 2022 s’aproven uns pressupostos amb el vot favorable del PSC. Entenem que en aquell moment els vau veure correctament.
Nosaltres no som tècnics d’hisenda i no portàvem l’àrea.

Però els vau votar a favor. Entenem que els vau veure correctament.
Crèiem que eren correctes.

El problema és que el 2022 no éreu conscients del que estàveu aprovant? O que la situació econòmica del 2023 va canviar tant que aquells pressupostos ja no servien?
Hi ha dos factors. El primer és que aquell pressupost no estava ben gestionat. I el PSC no portava l’àrea d’hisenda. La persona responsable de l’àrea, que té una sèrie de tècnics, és qui gestiona i qui explica el pressupost. I això és important. El PSC hi era? Evidentment. El PSC entoma el “mea culpa”? També.

No escoltareu a ningú de l’oposició, en aquest cas de Junts, que parli d’aquest tema. I tampoc nosaltres hem entrat a criticar absolutament res del que diuen. Perquè la nostra mirada és cap al futur. La nostra visió és treballar pel poble, fer molta feina i tenir la millor relació possible. I no entrar a contestar coses que no són correctes.

I el segon factor?

El primer era que es van preveure uns ingressos pressupostaris que no eren reals. Hi va haver un increment de les ordenances del 3,5 %, que era insuficient per poder pagar les despeses. I a la vegada, i aquest és el segon factor, ens hem trobat amb un increment de les despeses, especialment del gas i de la llum, que això evidentment no ho sabíem, perquè ha estat causat per la guerra d’Ucraïna. I ara un 30% d’increment de l’aigua. Això no es podia saber el 2022.
Aleshores, les afirmacions de Junts conforme van deixar més d’un milió d’euros de superàvit, no són certes?
Aquesta part és certa, però falta el 50% de l’explicació, que aquest milió es tenia  perquè no s’havien pagat totes les factures. Per què no ho expliquen? Per interès… Estem en números vermells i aquest milió ha de servir per pagar coses que estaven sense pagar.

 I llavors de què són fonamentalment les factures impagades que heu trobat al calaix?
Sobretot de gas i de llum, i un increment important en totes les despeses de carburants de les empreses que tenim subcontractades. Perquè d’acord amb els plecs de licitació que tenim, l’Ajuntament s’ha de fer càrrec dels augments dels carburants.

I com es pensa afrontar això?
Com bé sabeu, hi ha hagut una modificació dels impostos, en alguns casos a l’alça. Sobretot de l’IBI, de l’IAE…

Escombraries…
També, però en aquest cas això ens ve donat per Europa. Europa ens obliga a què el cost de les escombraries sigui totalment sufragat pel que paguen els veïns i veïnes. És obligatori de cara al 2025. En aquest cas, nosaltres fem un increment del 10%. Això  significa que l’any que ve no hi haurà una pujada tan alta perquè, en principi, estem molt a prop d’arribar a pagar el cost.

La resta de tributs pugen un 4,5%  i amb això ja hem quadrat el pressupost. Perquè ara sí que els ingressos, juntament amb les despeses, són correctes.

També ha dit que hi havia contractes que no eren correctes o que no existien…

Hi havia contractes que no existien. Per exemple, hi ha temes vinculats a esports en  què s’han fet convenis i aquests no eren correctes; s’havien de fer licitacions. Ara s’han tirat endavant i l’import d’aquestes licitacions ha crescut; però és normal, perquè s’han adequat a la llei.

I aquesta situació econòmica com impactarà de cara al pressupost de 2024?
En l’àmbit del personal o dels serveis no hi ha cap mena de canvi, evidentment. Per això hem hagut d’apujar els impostos, per evitar que els serveis empitjoressin. Tot continuarà igual. A més, hi ha partides que les hem fet créixer, com per exemple algunes vinculades a serveis socials. O sigui, quan parlem del pressupost 2024,
que ja en tindrem l’ocasió, -perquè l’oposició encara no ha tingut l’oportunitat de  veure’l -, hi ha coses que s’incrementen.
Sempre hem dit que aquest és el govern de les persones i es veurà reflectit en el primer pressupost.  Hi haurà increments a les partides importants i bonificacions per a les famílies més necessitades. Serà un pressupost pensat per a les persones.

En un dels darrers plens un regidor de l’equip de govern va treure el cas de dos simuladors de Fórmula 1 insinuant, no sabem què… De què va això? Es va  produir alguna il·legalitat amb la compra de dos simuladors de Fórmula 1 en l’anterior legislatura?
No… A vegades parlem d’ètica i moralitat. La realitat és que el regidor en aquell cas es va confondre amb l’import. No es tractava d’un import de 50.000 euros, com va comentar, sinó inferior.

Per què són aquests simuladors?
Algú va escriure a les xarxes socials que eren pels centres de joves. I això no és cert. No és correcte. Van anar directament a una entitat, que és el Centre de Modelisme, i em sembla perfecte; l’àrea d’esports d’aquell moment va decidir que havien d’anar allà. És una entitat del nostre poble que fa una magnífica feina. Però quan algú diu a les xarxes que anava dirigit cap als dos centres de joves no és cert. És tan fàcil com demanar l’expedient per comprovar-ho.

Ens arriben algunes queixes del servei de neteja, és possible que hagi empitjorat?

Jo no he vist que hi hagi hagut cap mena de davallada. És més, he fet dues reunions amb l’empresa per parlar de zones concretes en què creia que calia treballar millor. Evidentment, no tothom pot estar sempre content amb la neteja, però per nosaltres és un tema principal i hi estem molt a sobre. És més, arribem en un bon moment, perquè l’any que ve finalitza el contracte que actualment existeix i s’ha de fer una nova licitació.

L’any que ve finalitza el contracte de neteja. Es preveu algun canvi respecte al sistema de recollida de les escombraries?
Europa ens obliga a fer un canvi i només ens dona dues possibilitats. Una és el tancament dels contenidors –els anomenats “contenidors intel·ligents”-; l’altra és fer la recollida porta a porta. Aquí principalment treballem amb l’opció del tancament dels contenidors, però a la vegada també amb la possibilitat de fer una prova pilot del sistema porta a porta en determinats llocs per avaluar el seu rendiment.

Hem pogut parlar amb diferents ajuntaments. Alguns que van optar pel porta a porta s’estan fent enrere i estan evolucionant cap a un sistema mixt. Altres, directament, ja no aposten pel porta a porta, perquè han comprovat que amb el sistema de recollida amb el tancament electrònic aconsegueixen més del 80% de recollida selectiva, que és la fita que ens posa la llei pel 2025. Algú deia que amb la recollida porta a porta era més fàcil aconseguir-ho, però hem vist que no és així. Però igualment part del compromís programàtic dels tres partits de govern és treballar per fer una prova pilot del porta a porta seleccionant els espais que siguin més adients. Evidentment, a Bellavista no la podem fer i al nucli de Corró d’Avall tampoc, però potser sí en zones concretes de Corró d’Avall, com algunes urbanitzacions.

Com funcionaran aquests contenidors electrònics?
Cada veí tindrà una targeta i els contenidors s’obriran quan decidim. Per exemple, és possible que els contenidors de cartró i plàstic es puguin obrir en qualsevol moment, però potser el de rebuig només dos cops a la setmana… És un tema del qual tindrem molt temps per parlar-ne, ja que el decidirem amb els veïns.

La residència de gent gran de Corró d’Avall, s’ampliarà?
Hi ha una petició sobre la taula per fer un increment de la residencia de la Fundació de la Gent Gran de les Franqueses. Es va fer una aprovació inicial i una formació política, en aquest cas SAL-CUP, ha presentat al·legacions i s’han de resoldre. Aquest govern no té cap interès en què no avanci. Tot al contrari, però també volem fer les coses ben fetes. Per això he demanat un informe jurídic per saber com s’ha de procedir i espero tenir una resposta molt aviat.

I la residència de Bellavista, com quedarà?

Continua en el mateix indret i en marxa. Vam tenir una reunió amb l’Onada, la Fundació que la gestionarà, i els vam dir que no enteníem per què encara no havien presentat el projecte. Des del mes de març, en què van guanyar aquesta licitació, podrien haver-ho fet.

Hi ha alguna novetat respecte al cas de la regidora Reche?
Tot continua en marxa. No hi ha cap mena de canvi. És un tema que hem de resoldre. Alguns aspectes els solucionarà la justícia i d’altres el propi Ajuntament, però és un tema que porten els serveis jurídics.

Abans de les eleccions, el PSC i Junts van dir que presentarien querelles creuades.
Es van dir tantes coses abans de les eleccions, per interessos polítics partidistes…  Es van dir autèntiques barbaritats i mentides, que al final s’hauran de demostrar. Perquè nosaltres sí que avancem amb el que vam dir que faríem, evidentment. Per la nostra part, tot avança. Complim amb el que diem. M’agradaria saber si el que diu la resta és veritat.

I els altres partits de govern han fet alguna demanda respecte de la regidora Reche?
La Marta Reche en la legislatura passada era regidora de Feminisme. Internament es va decidir que en aquesta no ho fos perquè hi havia una investigació en curs, però que un cop això estigués resolt, l’àrea de feminisme tornaria a passar a la regidora Reche.

En el seu dia es va obrir un expedient informatiu...
Un expedient reservat, que va deixar de ser reservat perquè algú de la casa, en aquest cas un polític, va sortir a fer unes declaracions intencionades. I això volia dir que deixava a una persona amb una indefensió absoluta perquè els mitjans la trepitgessin. I tot això arribarà. M’és igual que trigui un any, dos o tres, però al final la justícia actua i actuarà. I no pararem, ja. Qui ha volgut reaccionar, ja ha tingut temps de fer-ho. Això va ser una manipulació partidista i interessada. Per això nosaltres continuem amb el nostre camí judicial, perquè tenim una tranquil·litat absoluta.

Hi ha algunes obres que no s’acaben mai. Per exemple, totes les obres del sector N.
No, el sector N està avançant correctament. El que sí que és cert és que s’està fent una nova rotonda molt important i això fa que hi hagi un canvi de circulació i que la carretera de Cardedeu estigui una mica més plena de vehicles i que sigui més farragós conduir per allà. Però aquest és un tema que no depèn directament de l’Ajuntament.
Pel que fa al sector R, com bé sabeu, hi ha una sèrie de problemàtiques en uns pisos vinculats a un procés de desnonament, que el jutge ha parat i això fa que s’hagi alentit una mica una part concreta del sector. El sector R va lentament, però no és d’ara. Com bé dieu, portem massa temps en aquest sector.

La sequera. Com ens afecta? I què ha previst l’Ajuntament?

Ens està afectant a l’arbrat. En els dies de ventades hem tingut caigudes d’arbres precisament per la sequera. No podem regar. No podem omplir les piscines… Hem tancat algunes zones d’aigua. Per exemple, si en una plaça tenim cinc fonts, n’hem deixat dues. La neteja viària la fem amb aigua que no sigui de boca, que sigui regenerada o dels pous, que no són aptes per a les persones.

La realitat és que els veïns i veïnes de les Franqueses ho estan fent molt bé. La Generalitat no ens ha dit en cap moment que estiguem traspassant els límits de consum d’aigua. Estem aplicant les mesures que ens marca la Generalitat, Ara mateix no podem fer res més.

Algun missatge que vulgui donar a la ciutadania després d’estar quatre mesos com a alcalde?
Missatges positius en podríem donar molts. Les Franqueses té un govern sòlid i estable que farà funcionar el municipi de manera més eficaç i més eficient. Aquest és el govern de les persones; aquesta és la legislatura de les persones; sense obres faraòniques.

… fins ara es feien obres faraòniques?
Algunes no s’han arribat a tirar endavant. Per exemple, algú volia fer un pavelló que valia 4 milions d’euros sense pensar en el manteniment que tenia, sense pensar en el personal i sabent que no hi havia diners. Això és fer una obra faraònica. Inviable, completament. No hi havia diners per fer-ho. Cal agafar aquests 4 milions i donar serveis a les persones.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *