Sense rodalies a Corró d’Avall. Fins quan?

Després de dècades d’espera, les obres de desdoblament de la línia R3 de rodalies han començat. Unes obres que haurien de permetre reduir sensiblement el temps del trajecte entre Corró d’Avall i Barcelona, però que generaran importants afectacions en el servei en els propers mesos. De fet, des del passat 12 d’octubre la línia roman tallada entre les estacions de la Garriga i Parets del Vallés, de manera que els usuaris del nostre municipi han de buscar altres alternatives per arribar al seu destí. RENFE ha disposat d’un servei d’autobusos alternatiu, però l’increment que suposa en el temps del viatge fa que sigui poc operatiu.

El desdoblament de la línia R3 de rodalies que uneix Barcelona amb Puigcerdà ha estat una reivindicació històrica del territori. Una línia que fou construïda l’any 1875 i que en molts aspectes sembla haver-se quedat ancorada en el passat. Les constants incidències (caigudes d’arbres, problemes amb la catenària, actes de vandalisme, boira…) fan que sovint el servei vagi amb retard. I el fet que sigui una de les poques línies encara de via única fa que el trajecte de només 30 quilòmetres entre Corró d’Avall i Barcelona s’allargui durant més de 45 minuts en el millor dels casos.

Finalment, però, l’estat sembla haver-se pres seriosament les queixes dels usuaris i a principis de 2022 el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va adjudicar les obres de desdoblament del tram entre Parets i la Garriga. Unes obres que en realitat són només el primer pas per aconseguir que hi hagi doble via en tot el trajecte entre Barcelona i Vic.

Les obres han començat i això ha requerit tallar la línia durant uns mesos. Des del passat 12 d’octubre el servei està interromput en tot el tram afectat, la qual cosa, òbviament, afecta de manera notable els usuaris que fins ara agafaven el tren a l’estació de Corró d’Avall. Una interrupció que, de moment, es preveu que s’allargui fins la segona quinzena de gener.

Aquesta, però, no serà la darrera vegada que es tallarà la línia, ni segurament la més breu. Les actuacions que està duent a terme ADIF de moment es centren en l’adequació de les estacions i en l’arranjament de 20 estructures al llarg de tot el tram que permetin el desdoblament de la via. A Corró d’Avall, en concret, s’està duent a terme una reforma de l’estació i de la zona d’andanes. El pas entre vies es soterra amb un túnel que connectarà els dos grups d’andanes. I a l’extrem nord de l’edifici de l’estació, Adif hi deixarà excavat un túnel per connectar la carretera de Ribes, amb entrada des del pàrquing, amb la zona de les antigues casernes militars.

L’Ajuntament ha sol·licitat recentment que es faci un segon pas de vianants a l’estació de Corró d’Avall i que es conservi la Torre de l’Aigua que hi és a tocar. Pel que fa a la primera petició, l’Ajuntament afirma que Adif “s’hi ha mostrat disposada però no en aquesta fase de l’obra”. I pel que fa a la Torre de l’Aigua, n’ha cedit l’ús al consistori amb el compromís que la condicioni i la mantingui.

Les obres també han provocat expropiacions en alguns casos de zones amb un important valor històric i mediambiental. I evidentment afectacions pels passatgers de Corró d’Avall, que ara han d’optar o bé per buscar altres mitjans de transport o bé refiar-se del servei substitutiu d’autobusos que ha disposat RENFE, però que suposa un important increment en el temps de viatge.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *