Maria Gaja: “Avui dia els pares pugen els nens una mica ‘aborregats'”

La mestra i pedagoga Maria Gaja ens va deixar aquest estiu a l’edat de 100 anys. Tot i que era originària de Manlleu, va traslladar-se a viure a les Franqueses l’any 1954 i va desenvolupar la major part de la seva trajectòria laboral a l’escola Salvador Llobet de Granollers. Gaja és considerada una de les principals impulsores de la renovació pedagògica del nostre país, motiu pel qual l’any 2003 l’Ajuntament li volgué concedir la medalla d’honor del municipi, però ella la va rebutjar perquè no se’n considerava mereixedora. A destacar que des de fa gairebé 20 anys, l’Ajuntament de Granollers ofereix anualment la beca Maria Gaja a projectes que promoguin els valors cívics i democràtics i que contribueixin al desenvolupament com a ciutat educadora.

En una entrevista concedida a Garbuix l’any 2005, Gaja va voler transmetre algunes reflexions sobre el paper de l’educació. “Gairebé et podria dir que l’educació consisteix en fer persones íntegres”, deia. “Cal partir de les seves problemàtiques, potenciar les seves qualitats, i formar-les, bo i donant-los una filosofia humanística per poder conviure. I a la vegada cal donar una formació tècnica perquè es puguin desenvolupar en aquesta vida.”  Podeu recuperar aquí:

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *