Quant temps hem de fer exercici per viure més anys?

El passat 5 d’octubre el diari Ara, va publicar un interessant article titulat Quant exercici hem de fer per viure més?

L’activitat física i l’esport sempre han estat vinculats a la bona salut. Dos recents estudis assenyalen que el punt òptim per a l’activitat i la longevitat se situa al voltant dels 7.000 o 8.000 passos diaris o entre els 30 i 45 minuts d’exercici al dia.

Per una banda, l’article publicat a JAMA Network Open conclou: Els homes i dones participants, d’entre 45 i 65 anys, que van caminar aproximadament 7.000 passos/dia o una mica més, van experimentar taxes de mortalitat més baixes en comparació amb els participants que en van fer menys de 7.000. No hi va haver associació de la intensitat del pas amb la mortalitat.

Per altra banda, l’article publicat a la revista Mayo Clínic Proceedings també conclou amb resultats similars. I és que, segons aquest, les persones que feien 10 hores o més d’exercici a la setmana, no vivien més anys respecte els que en feien entre 2,6 i 4,5 hores per setmana.

En resum:

  • Els dos estudis demostren que l’activitat física moderada (caminar 30-45 minuts cada dia) està relacionada positivament amb la durada de la vida; l’allarga significativament.
  • Ser molt actiu no provoca directament una major esperança de vida, sinó que fins i tot podria arribar a ser contraproduent.
  • Malgrat que aquests estudis estan fets amb persones d’entre 45-65 anys, la moderació en l’exercici encara seria més evident amb les persones de més de 65 anys; és de sentit comú.

Ramon Velayos

Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària