FEM UN ÀPAT: LLUÇ FARCIT AMB GAMBES

1. La recepta: Lluç farcit amb gambes

Ingredients per a 8 persones

1 lluç d’un quilo i mig

Gambes pelades per farcir

8 o 16 gambes senceres

Musclos

Patates, ceba, pastanagues

Tomàquet pelat i triturat

Fumet fet amb les espines del lluç

Sal i pebre

 

Preparació

Traiem la pell i les espines del lluç, l’obrim per la meitat i el farcim amb les gambes pelades. El salpebrem per dins i per fora i el lliguem amb cordill de cuina com si fos un tal rodó de vedella.

Tallem les patates, les pastanagues i la ceba. Posem la verdura en una safata per anar al forn, juntament amb una mica de fumet. Quan notem la verdura cuita, hi afegim el peix i ho reguem tot amb una mica de vi i fumet, si cal.

Al cap de 10 minuts, hi afegim el tomàquet triturat i ho deixem coure tot junt uns 5 o 10 minuts més, en funció del pes del peix.

Un cop cuit, no traurem el fil fins que no estigui tallat en unitats i servit al plat, perquè evitarem que es trenqui el peix.

Finalment, decorem el plat amb les gambes i els musclos.

Antònia Pujadas

 

2. El maridatge: Taittinger Reserve

Per a un plat de peix amb gambes i la guarnició que ens proposa la nostra cuinera, podríem triar un blanc fermentat en bota, un jove negre amb bona fruita, o bé un cava o champagne.

En aquest cas, com a plat de festa grossa, recomano un champagne com podria ser el Taittinger Reserve; un producte elaborat per la mateixa família des de 1700 i produït a les vinyes de la seva propietat. Un gran producte a un preu que no arriba als 40€. Les seves bombolles ens netejaran el paladar i després de cada glop podrem gaudir dels sabors d’aquest magnífic plat com si fos la primera queixalada.

La festa ens la fem nosaltres!

Carles Font
Assessor Gastronòmic
@carlesfontassessor
@ostryaCeller

3. Què mengem? El peix, ric en vitamina D, ferro…

La majoria de peixos contenen àcids grassos saludables, com els omega3, EPA i DHA. Evidències recents han suggerit que el consum de peix pot ajudar a mantenir una funció cardíaca saludable i s’associa a un risc reduït de mort cardíaca sobtada en persones sanes. També hi ha evidències que el consum regular de peix per part de dones embarassades, o que ho pretenen estar, juga un paper important en el desenvolupament del cervell i els ulls del fetus.

Els peixos i mariscs que contenen més àcids grassos saludables i que alhora, contenen menys mercuri (metall pesat no apte en quantitats importants per a embarassades i infants petits), són l’anxova, el carbó, el lluç, l’arengada, el verat de l’Atlàntic, el moll, el salmó, la truita arc de Sant Martí, el cranc blau, les gambetes, les cloïsses, els musclos i les ostres.

Tots els peixos són una font important de vitamina D, seleni, iode, magnesi, ferro i coure.

Meritxell Espinasa

Dietista Nutricionista

www.centreviusa.com